Evakuacije u Vijetnamu zbog tajfuna Nari

Ova vremenska nepogoda tokom vikenda je na Filipinima usmrtila 13 osoba i izazvala veliku štetu (EPA)

Vijetnamske vlasti u ponedjeljak su započele evakuaciju više od 180.000 osoba iz priobalnih područja, tačnije dijela obale koji bi trebao pogoditi tajfun Nari.

Ova vremenska nepogoda tokom vikenda je na Filipinima usmrtila 13 osoba i izazvala veliku štetu, javlja agencija AP.

Ova oluja trebala bi u utorak pogoditi obalu centralnog dijela Vijetnama, sa vjetrovima brzine do 133 kilometra na sat koji bi mogli biti izazvati poplave i veliku štetu.

Zvaničnik zadužen za pomoć u nepogodama Le Dinh Tuong kazao je kako je naređeno upravi 10 hotela, u dijelu države popularnom turistima blizu grada Hoi Ana, da prebace svoje goste u hotele u dubini države.

Nadležni su objavili kako planiraju evakuirati više od 180.000 stanovnika iz šest centralnih provincija i smjestiti ih u škole i zgrade javne uprave.

Vijetnam i drugi dijelovi Azije često su u ovo doba godine na udaru žestokih oluja.

Najjača azijska oluja ove godine bio je tajfun Usagi koji je izazvao 33 smrtna slučaja u Filipinima i Kini tokom septembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 25 osoba poginulo je na jugu Kine kada je tajfun Usagi došao do obale. Zbog snažnih vjetrova otkazani su letovi, a ceste zatvorene širom tog dijela Kine. Novinar Al Jazeere Scott Heidler izvještava iz Šantoua u pokrajini Guangdong, jednog od najteže pogođenih gradova.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO