Brazil stvorio siguran sistem e-pošte

Bivši agent NSA Snowden otkrio je da je ta agencija špijunirala Vladu Brazila (AP)

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff saopštila je da je njena Vlada napravila siguran sistem elektronske pošte, u pokušaju za zaštiti službenu prepisku od špijuniranja Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

“Potrebno nam je da naše poruke budu bolje osigurane, kako bismo spriječili eventualnu špijunažu”, napisala je Rousseff na društvenoj mreži Twitter, naredivši Federalnoj službi za procesuiranje podataka (SERPRO) da uvede siguran sistem elektronske pošte u federalnoj vladi.

Prvi korak

SERPRO, koja spada u nadležnost Ministarstva finansija, razvija sigurnosne sisteme za vraćanje poreza online i kreira nove lozinke, prenio je AFP.

Ova odluka donijeta je pošto je brazilska predsjednica oštro kritikovala SAD u obraćanju Ujedinjenim nacijama prošlog mjeseca i skratila planirani boravak u Washingtonu, optuživši tu zemlji da špijunira službe brazilske Vlade.

Ona je tada najavila da će Brazil u aprilu biti domaćin međunarodne konferencije o internetu.

“Ovo je prvi korak ka većoj privatnosti i nepovredivosti službenih položaja”, rekla je Rousseff.

Američka Nacionalna sigurnosna agencija špijunirala je zvaničnu komunikaciju brazilske predsjednice, njenih bliskih saradnika i državnu naftnu kompaniju “Petrobras”.

Ovu informaciju otkrio je Edward Snowden, bivši agent NSA, koji je dobio azil u Rusiji, a kojeg SAD traže zbog objavljivanja masovnih špijunskih aktivnosti te agencije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO