Izrael otkrio tunel ispod granice s Gazom

Izrael je tunel nazvao 'tunelom terorizma' (EPA)

Izrael je u nedjelju pokazao palestinski tunel  prokopan do izraelskog teritorija iz Pojasa Gaze i najavio da će zamrznuti slanje građevinskog materijala u palestinsku enklavu. 

“Otkriće tunela spriječilo je pokušaje da se našteti izraelskim civilima koji žive blizu granice i vojnim snagama na tome području”, rekao je izraelski ministar obrane Moshe Yaalom.

Yaalom je optužio pokret Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, da stoji iza gradnje 2,5 kilometara dugog “tunela terorizma”, prenosi Hina.

Tunel ojačan betonom

U Gazi za gradnju tunela nitko nije preuzeo odgvornost, ali je glasnogovornik oružanog krila Hamasa na Twitteru napisao da je “odlučnost boraca pokreta otpora duboko u srcima i glavama važnija od tunela izgrađenog u blatu”.

Izraelska je vojska rekla da je tunel na svojoj utvrđenoj granici s Gazom našla prošlog tjedna blizu jednog kibuca, a novinare je pozvala da ga obiđu u nedjelju.

Vojska je rekla da je tunel, iskopan u pjeskovitom tlu, ojačan betonom te je Yaalom najavio da odmah zaustavlja dostavu građevinskog materijala u Pojas Gaze.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog odluke izraelske vojske da zatvori deponiju u blizini Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, 80 hiljada ljudi ostalo je bez mogućnosti odlaganja smeća. Izraelska vojska tvrdi da je riječ o zdravlju i sigurnosti. No, palestinski zvaničnici vjeruju da je pravi razlog zatvaranja drugi. Izvještava Peter Sharp.

Published On 05 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO