Humanitarni radnici kidnapovani u Siriji


Egzodus civila iz grada Daraa. [Izvor: Darya Revolution]

Šest radnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) i jedan član Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca kidnapovano je u Siriji, saopštili su predstavnici humanitarnih organizacija.

“Šest zaposlenika ICRC-a i jedan član Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca oteti su u Idlibu u sjeverozapadnoj Siriji”, rekao je portparol ICRC-a Ewan Watson u Ženevi, prenosi AFP.

“Ne znamo ko ih je kidnapovao. Radi se o neimenovanim naoružanim ljudima”, dodao je.

SNC neće na mirovnu konferenciju

Ranije u nedjelju, ključna grupa u okviru sirijske opozicione Nacionalne koalicije saopštila je da neće učestvovati na planiranoj mirovnoj konferenciji u Ženevi, kao i da će izaći iz Koalicije ako ona bude učestvovala u tim pregovorima.

Predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća George Sabra je u intervjuu agenciji AFP izjavio: “Vijeće, koji čini najveći blok u okviru Koalicije, donio je čvrstu odluku da pod sadašnjim uslovima ne učestvuje na pregovorima u Ženevi”, prenosi Tanjug.

“To također znači da mi nećemo ostati u Koaliciji ukoliko ona bude otišla na mirovne pregovore u Ženevu”, rekao je Sabra i ponovo ukazao na patnje Sirijaca na terenu, dodavši da njegova grupa neće stupiti u pregovore prije pada režima predsjednika Bashara al-Assada.

Međunarodna zajednica, na čelu sa Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama, vrši pritisak na sirijski režim i pobunjenike da učestvuju na mirovnoj konferenciji “Ženeva 2”, čiji je cilj iznalaženje političkog rješenja za konflikt u toj zemlji.

Održavanje konferencije je odlagano mjesecima, ali zvanični Washington i Moskva sada spominju sredinu novembra kao mogući datum održavanja sastanka

Granatiranje Darae

U granatiranju koje je izvela vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada poginulo je najmanje 11 ljudi, među njima ima djece, u južnom gradu Daraa, saopštiila je u nedjelju Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji (SOHR).

Navodi se da je najmanje troje djece i četiri žene među žrtvama u napadu kasno u subotu, prenijela je agencija AP.

Aktivisti u Darai javljaju da je oko 200 porodica izbjeglo iz tog grada.

U subotu je jedno dijete ubijeno, a više ljudi je ranjeno nakon što su dvije minobacačke granate pogodile Damask u blizini hotela gdje su smješteni međunarodni inspektori za hemijsko oružje i osoblje Ujedinjenih naroda, naveli su u nedjelju državni mediji i hotelski gosti.

Eksplozije u bogatoj četvrti Abu Roumaneh u Damasku su usmrtile osmogodišnju djevojčicu i ranili 11 ljudi, objavila je državna informativna agencija SANA.

Djevojčica se nalazila u porodičnom automobilu u blizini škole kada je poginula, saopćeno je iz SOHR-a.

Granate su pale na udaljenosti od otprilike 300 metara od hotela Four Seasons, u kojem su smješteni inspektori za hemijsko oružje i osoblje UN-a.

Uposlenik UN-a koji je smješten u hotelu je rekao da se čini da hotel nije oštećen eksplozijama.

Sirijski pobunjenici redovno ispaljuju minobacačke granate sa periferije Damaska na četvrti koje kontroliraju snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu.

Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i osoblje UN-a se nalaze u Siriji protekle dvije sedmice, gdje trebaju uništiti sirijske zalihe hemijskog oružja.

Inspektori OPCW-a su do sada posjetili tri objekta povezana sa sirijskim programom hemijskog oružja, iako agencija nije dala detalje o tim posjetama.

Sukobi pobunjenika

U sukobima rivalskih pobunjeničkih grupa za kontrolu nad četvrtima sirijskog grada Halepa poginula su najmanje 44 borca, javili su aktivisti.

Trodnevne borbe su se vodile između Al-Kaidinog ogranka Islamske države Irak i Sham (IDIS) i rivalske grupe prethodno poznate kao Ghurabaa al-Sham.

SOHR javlja da je poginulo 14 pripadnika IDIS-a, koji kontrolišu tri četvrti Halepa.

Među pobunjeničkim grupama je došlo do sve većeg raskola, što je omogućilo borcima povezanim sa Al-Kaidom da preuzmu istaknutu ulogu u borbi.

U audio poruci objavljenoj u petak, lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri je pozvao borce u Siriji “da se izdignu iznad lojalnosti organizacijama i stranačkog pripadništva” te da se ujedine i osnuju islamsku državu.

On je sugerirao da neće nametnuti jedinstvo, kazavši da “ono o čemu se dogovorite će također biti naš izbor”.

U Siriji su se pojavile dvije grupe povezane sa Al-Kaidom, Jabhat al-Nusra i IDIS. Prvom zapovijeda Sirijac, dok drugom zapovijeda Iračanin, ali se vjeruje da su obojica lojalni Zawahriju.

Izvor: Agencije