SAD: Porodice poginulih vojnika bez pomoći

Desetog dana djelimične blokade rada američke savezne Vlade, predsjednik Barack Obama sastaje se s republikancima iz Kongresa. Razgovor stiže nakon signala iz Bijele kuće o spremnosti prihvatanja kratkoročnog sporazuma o povećanju dužničkog limita.

Naime, ako se granica državnog zaduživanja ne povisi do 17. oktobra, država će doseći postojeći limit i neće biti novca za servisiranje dugova.

Zbog političkih neslaganja u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu, u pitanje je ovih dana došla i isplata pomoći porodicama poginulih vojnika.

Uredi zatvorili vrata

“Prema podacima Švicarske kreditne banke, svjetsko bogatstvo se procjenjuje na 241 bilijun dolara. Ukupno bogatstvo Sjedinjenih Država na 72 bilijuna i 100 milijardi dolara. No, zbog političke krize, američkoj Vladi nedostaje novaca čak i za obitelji poginulih vojnika”, izvještava novinar Al Jazeere Ivica Puljić iz Washingtona.

Shannon Collins, majka poginulog vojnika, kaže: “Beneficije možda nisu urgentne za mene, ali jesu za nekog drugog. Naša djeca su podnijela mnogo žrtava i zato ne razumijem kako je moguće da su beneficije izuzete”.

Proteklog vikenda u Afganistanu je ubijeno pet američkih vojnika. Njihove obitelji, zbog toga što su mnogi Vladini uredi zatvorili vrata, ne mogu primiti, zakonom određenu, pomoć.

Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće, objašnjava: “Predsjednik je bio jako uznemiren kada je saznao za taj problem te je zapovijedio Ministarstvu odbrane da sa saveznim uredom za proračun pronađe rješenje.”

Upozorenje veterana

Ono mora biti dugoročno – poruka je Ministarstva vojnih veterana.

Eric Shinseki tvrdi: “Ukoliko se blokada savezne Vlade ne okonča u narednim sedmicama, Ministarstvo vojnih veterana neće moći osigurati  isplatu 1. studenog.”

U međuvremenu, predsjednik Obama signalizirao je kako se slaže s odobrenjem kratkoročnog sporazuma o povećanju dužničkog limita. Čeka se njegov sastanak s republikancima iz Kongresa. Ali, od njih 232, samo je 18 potvrdilo dolazak u Bijelu kuću u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera