SAD obustavio dio vojne pomoći Egiptu

Pomoć je uskraćena kao odgovor na krvavu represiju prema pristašama svrgnutog predsjednika Mursija (AP)

Sjedinjene Američke Države su nakon višemjesečnog otezanja i službeno obustavile dio svoje pomoći Egiptu, kojemu više neće dopremati helikoptere tipa Apache, lovce i rakete, kao odgovor na krvavu represiju prema pristašama svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Washington će obustaviti isporuku velikih borbenih sustava i „financijsku pomoć Vladi u očekivanju ostvarenja vjerodostojnog napretka na putu prema demokratski izabranoj civilnoj vladi“, istaknula je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

Obustava američke vojne pomoći, vrijedne 1,3 milijardi dolara na godinu, kojoj se pridodaje 250 milijuna gospodarske pomoći, odnosi se na dopremu helikoptera Apache, raketa Harpoon i dijelova za jurišne tenkove A1/M1, dodaju američki čelnici.

Ova odluka je privremena, napomenuli su, ne rekavši kolika je točno vrijednost blokirane pomoći, nego naznačivši samo da je riječ o „stotinama milijuna dolara“.

„State Department neće prekinuti pomoć, nastavit će podupirati borbu protiv terorizma i uspostavu sigurnosti na Sinajskom poluotoku, kao i područja korisna egipatskom narodu kao što su školstvo, zdravstvo i razvoj privatnog sektora“, dodala je Psaki.

‘Žalosna’ represija

Nakon 3. srpnja i svrgavanja Mursija, te represije koja je uslijedila, administracija predsjednika Baracka Obame je izložena pritisku da smanji pomoć koju svake godine šalje Kairu.

Washington je sredinom kolovoza otkazao zajedničke vojne vježbe s Egiptom i odgodio isporuku četiri borbena zrakoplova F-16 egipatskoj vojsci.

SAD nikada nije Mursijevo svrgavanje nazvao „državnim udarom“, zbog čega bi zakonski morali prekinuti svaku pomoć, nego su osudili „žalosnu“ represiju, tražili ukidanje izvanrednog stanja i organiziranje demokratskih izbora iduće godine.

Egiptu su iz SAD-a slali pomoć vrijednu milijarde dolara otkako je zemlja 1979. potpisala mirovni ugovor sa Izraelom, želeći tako osigurati poštovanje tog ugovora, ali i prvenstvo pristupa Sueskom kanalu i suradnju domaćih vlasti u suzbijanju terorizma.

Al-Sisi dobio ovlasti za mobilizaciju

U međuvremenu, privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour svoju je ovlast proglašenja opće mobilizacije prenio na ministra obrane i glavnog zapovjednika egipatske vojske Abdul Fataha al-Sisija.

U priopćenju iz Ureda predsjednika navodi se kako je Mansour Sisiju ovlast proglašenja mobilizacije predao na razdobolje do kraja listopada iduće godine.

Mobilizaciju u Egiptu proglašava predsjednik ili ovlaštena osoba u slučaju katastofe, krize ili rata.

Izvor: Agencije