Naučnici sve bliže lijeku za Alzheimera

Presjek mozga osobe oboljele od Parkinsonove bolesti (lijevo) i zdrave osobe (AP)

Naučnici su saopćili da su možda otkrili lijek koji bi mogao djelovati protiv Alzheimerove, Parkinsonove i drugih bolesti mozga koje imaju sličnu prirodu.

Još u veoma ranoj i eksperimentalnoj fazi lijek blokira probijanje odbrambenog sistema mozga, pojave koja pojačava napredak neurodegenerativnih bolesti.

Mnoga od ovih tragičnih oboljenja počinju nagomilavanjem neprimjetnih proteina u mozgu. Organ reagira tako što uključi odbrambeni mehanizam nazvan UPR, koji naređuje ćelijama obustavu proizvodnje novih proteina kako se problem ne bi pogoršavao.

Međutim, nagomilanja proteina sprečavaju isključenje mehanizma.

Posljedica toga je prestanak proizvodnje normalnih proteina, koji su ključni za preživljavanje moždanih ćelija. Neuroni počinju odumirati i tako bolest napreduje.

Testovi na miševima

Britanski naučnici, kako navodi američki žurnal Science Translational Medicine, testirali su lijek koji djeluje na ključnoj tački na putu kojim putuje naredba o isključenju proizvodnje proteina, odnosno na enzim nazvan PERK, kako bi se nastavila proizvodnja proteina.

Poznat pod laboratorijskim imenom GSK2606414, pošto ga proizvodi britanski GlaxoSmithKline, lijek je testiran na 29 miševa s prionskom bolešću, koja je iz porodice oboljenja u kojoj se nalazi i Creuzfeldt-Jakobova bolest.

Oni su upoređeni s grupom “kontrolnih” miševa, čiji je mozak, također, inficiran prionima, ali nisu dobijali lijek.

Testirani sedam sedmica nakon što su zaraženi, miševi koji su dobijali lijekove nisu pretrpjeli gubitke memorije u testovima prepoznavanja objekata, dok su oni zaraženi prije devet sedmica izgubili svo pamćenje.

Nad miševima je izvršena autopsija, a pregledi uzoraka pod mikroskopom su potvrdili da je broj odumrlih moždanih ćelija kod miševa koji su primali lijek veoma mali, dok je, ipak, taj broj veći u devetosedmičnoj grupi.

Mnogo godina testiranja

Tim sa univerziteta Leiceser saopćio je kako su veoma ohrabreni ovim uspjehom, premda je pred njima još mnogo godina testiranja.

“Bili smo veoma uzbuđeni kada smo vidjeli da tretman kod miševa zaustavlja bolest i štiti moždane ćelije, vraća normalno ponašanje i sprečava gubitak pamćenja”, kazala je profesorica toksikologije Giovanna Mallucci.

“Još smo daleko od lijeka koji bi mogli koristiti ljudi, trenutni sastav ima žestoke nuspojave.”

“Ali, zapravo, ustanovili smo da je ovo put kojim se može pronaći rješenje za zaštitu moždanih ćelija. Ovo znači da je pronalazak lijekova protiv neurodegenerativnih bolesti stvarna mogućnost”, dodala je.

Ukoliko lijek i dođe do ljudskih pacijenata, osobe će se morati liječiti “godinama, pa i decenijama u nekim slučajevima”, upozorava se u studiji.

U komentaru koji se nalazio u istom žurnalu naučnici sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu Wiep Scheper i Jeroen Hoozemans kazali su kako je ovo istraživanje počelo “novu terapeutsku strategiju”, ali su pozvali na oprez, kazavši kako repliciranje ljudskih bolesti kod miševa ima ograničenja.

Istakli su, također, da gubitak enzima PERK ima nuspojavu kod ljudi u obliku pojave dijabetesa i koštanih defekata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO