Kobni sukob u brazilskom zatvoru

Zatvorenici su zapalili dušeke da bi spriječili čuvare da uđu u ćeliju gdje se nalazio ulaz u tunel za bijeg (EPA)

Zvaničnici su saopćili da je u sukobu u prenatrpanom zatvoru na sjeveroistoku Brazila poginulo najmanje 10 zatvorenika, a više od 30 ranjeno.

Aluisio Mendes, šef Službe za javnu sigurnost brazilske savezne države Maranhao, rekao je novinarima da je nemir počeo u srijedu uvečer, kada su čuvari otkrili tunel kroz koji je namjeravalo 60 zatvorenika pobjeći iz zatvora PP (Pedrinhas Penitentiary) u glavnom gradu Sao Luis, prenosi Tanjug.

Mendes je kazao da su zatvorenici zapalili dušeke da bi spriječili čuvare da uđu u ćeliju gdje se nalazio ulaz u tunel, prenio je AP.

U konfuziji su se rivalske zatvorske bande počele obračunavati, napadajući jedne druge improviziranim noževima i gvozdenim šipkama.

Vlasti su u četvrtak rano ujutro ugušile pobunu.

Smanjenje kazne

Brazilski zatvorenici imaju mogućnost za svaku pročitanu knjigu dobiti smanjenje kazne za četiri dana. Odredba predviđa maksimalno 12 knjiga za svaku presuđenu godinu.

Program čitanja klasične književnosti uveden je u zatvoru Katanduvas, u blizini argentinske granice. Na tom mjestu kazne izdržava 100 najopasnijih brazilskih kriminalaca.

Nije dovoljno samo reći da je knjiga pročitana. Kako bi se kvalificirali za smanjenje kazne, zatvorenici moraju napisati kritiku svake pročitane knjige, koju kasnije ocjenjuje zatvorska uprava.

Brazilske vlasti kažu da ovaj projekt zatvorenicima pomaže ne samo ostvariti taj cilj, nego i učenju nečega novog.

Izvor: Al Jazeera i agencije