Alice Munro dobitnica Nobela za književnost

Pojedini kritičari Alice Munro smatraju kanadskim Čehovom (AP)

Kanadska autorica Alice Munro, poznata po kratkim pričama, dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

“Munro je književnica s potvrđenim darom za fino pripovijedanje, koje se odlikuje jasnošću i psihološkim realizmom. Pojedini kritičari smatraju je kanadskim Čehovom”, saopćila je Švedska akademija.

Ovogodišnja dobitnica Nobela objavila je više zbirki pripovjedaka, kao i roman Životi djevojaka i žena. To su zbirke priča koje su više puta odlikovane najprestižnijim književnim priznanjima u Kanadi, a dobitnica je i Man Booker International nagrade za životno djelo 2009. godine.

“Njene priče su najčešće smještene u male gradske sredine, gdje se ljudi bore za opstanak, što često rezultira lošim vezama i moralnim konfliktima, problemima koji proizilaze iz generacijskih razlika i sudara životnih ambicija. Njeni tekstovi uglavnom se bave svakodnevnim, ali životno važnim događajima, svojevrsnim epifanijama koje osvjetljavaju priču i dozvoljavaju egzistencijalnim pitanjima da poput munje bljesnu na tren”, navodi se u obrazloženju Švedske kraljevske akademije.

Priče u časopisima

Alice Munro je rođena 10. jula 1931. godine u Ontariju. Njena majka bila je učiteljica, a otac je držao farmu lisica.

Nakon završetka srednje škole, upisala je studij novinarstva i engleskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Zapadnom Ontariju, ali je formalno obrazovanje prekinula kada se udala 1951. godine.

Zajedno sa svojim suprugom, preselila se u Victoriju, gdje su otvorili knjižaru.

Počela je pisati priče još kao tinejdžerka. Svoje kratke priče, koje se bave svakodnevnim životom u provincijama na jugu Ontarija, objavljivala je u brojnim časopisima još od 50-ih.

Prvu knjigu objavila je tek 1968. godine. Bila je to zbirka priča pod nazivom Dance of the Happy Shades, koja je privukla pažnju kanadske čitalačke publike.

Njeno za sada posljednje objavljeno djelo je zbirka priča Dear Life iz 2012. godine.

Jedan od onih pukih snova

Alice Munro izjavila je u četvrtak kako je znala da je među favoritima, ali da nikad nije mislila da će dobiti uglednu nagradu.
“Znala sam da sam među favoritima, ali nisam mislila da bih ikad mogla osvojiti nagradu”, rekla je ona, prenosi AFP.

“Zaprepaštena sam i vrlo počašćena. Posebno sam zadovoljna zbog činjenice da će ova nagrada usrećiti mnoge Kanađane”, dodala je u izjavi koje je objavio njen izdavač “Douglas Gibson”.

“Raduje me i činjenica što će ova nagrada privući pažnju i na kanadsku književnost”, dodala je prva Kanađanka i 13. žena nagrađena ovom nagradom.

Ona je ispričala da ju je probudila njena kćerka s viješću da joj je Švedska akademija dodijelila prestižno priznanje.

Šanse da dobije nagradu Munro je, kako je rekla, uvijek doživljavala kao “jedan od onih pukih snova”, koji “mogu, ali se skoro nikad ne ostvare”.

Izvor: Agencije


Povezane

U Štokholmu su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Amerikanci James Rohtman i Randy Schekman, te Nijemac Thomas Sudhof nagrađeni su za istraživanje o sistemu transporta i isporuke ćelijskog tereta. Gost Al Jazeere je  molekularni biolog Kristian Vlahoviček, voditelj Grupe za računalnu biologiju i bio-informatiku pri Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Published On 07 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO