Pripadnici Zlatne zore pojavili se na sudu

Na sudu u Grčkoj danas se na saslušanju pojavila prva skupina optuženih pripadnika desničarske stranke Zlatna zora, među njima i četiri člana grčkog parlamenta, koji su osumnjičeni za teška kaznena djela, među ostalim i ubojstva.

Četiri parlamentarna zastupnika iz redova Zlatne zore – Ilias Kassidiaris, koji je i glasnogovornik stranke, Ilias Panagiotaros, Yiannis Lagos i Nikos Mihos, zajedno s 10-ak nižerangiranih pripadnika stranke terete se i za zločinačko udruživanje, korupciju, pranje novca, poticanje sudjelovanje u 10 evidentiranih ubojstava ili pokušaja ubojstava.

Druga skupina članova Zlatne zore pojavit će se pred sudom krajem tjedna, uključujući stranačkog lidera Nikosa Mihaloliakosa, a za još 10 članova stranke raspisana je tjeralica.

Moguća kazna i do 20 godina

U međuvremenu je stranka Nova demokratija izbrisala iz svojeg članstva odvjetnika Pavlosa Sarakisa zbog „nepristojnog ponašanja koje je u sukobu sa stranačkim principima“, a nakon što je preuzeo obranu pripadnika Zlatne zore, zastupnika Iliasa Kassidiarisa.

U akcji slamanja Zlatne zore, privedena je ukupno 22 osobe, a optužnica protiv njih odnosi se na kriminalne aktivnosti dužnosnika i članova ove političke organizacije za proteklih 26 godina koji su javnosti postali poznati kad su počeli koristiti nacističku ikonografiju.

Ukoliko se dokaže njihova krivnja, mogli bi da se suoče sa zatvorskom kaznom u trajanju i do 20 godina, navode grčki mediji.

Zlatna zora postala je na posljednjih parlamentarnim izborima u Grčkoj treća po snazi i popularnosti politička snaga, osvojivši sedam posto glasova i 18 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Izvor: Al Jazeera i agencije