UN pokreće istragu o incidentu u Kašmiru

Pakistanska vojska odaje počast ubijenom kolegi Mohammada Aslamu (EPA)

Grupa vojnih posmatrača Ujedinjenih naroda za Indiju i Pakistan (UNMOGIP) će na zahtjev Pakistana provesti istragu o pograničnom incidentu u spornoj regiji Kašmir, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN).

Pakistanska vojska je saopćila u nedjelju da je jedan njihov čovjek ubijen u toku razmjene vatre s indijskim vojnicima u blizini “kontrolne linije” između dvije zemlje, prenosi agencija Fena.

Pakistanska vlada je sugerirala istragu UNMOGIP-a o ovom slučaju.

“Što se tiče incidenta od 6. januara, UNMOGIP je primio zvaničnu žalbu od pakistanske vojske i provest će što prije istragu u skladu sa svojim mandatom”, izjavio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Vodili tri rata

Međutim, on je dodao, što se tiče optužbi o ubistvu dva indijska vojnika UNMOGIP nije primio nijednu zvaničnu tužbu od pakistanske ni od indijske vojske.

Što se tiče incidenta od 6. januara, UNMOGIP je primio zvaničnu žalbu od pakistanske vojske i provest će što prije istragu u skladu sa svojim mandatom, izjavio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

UN poziva dvije zemlje “da poštuju prekid vatre i smanje napetosti kroz dijalog”, naglasio je on.

Indija je optužila Pakistan da je ubio dva njena vojnika na njenoj strani “kontrolne linije”, granice između dvije susjedne i suparničke zemlje u Kašmiru.

Pakistan je odbacio ove optužbe.

Indija i Pakistan su vodili tri rata nakon njihove nezavisnosti 1947. godine.

Dva od njih su se odnosila na regiju Kašmira, na koju pravo polažu obje zemlje od kojih svaka upravlja jednim dijelom njegovog teritorija.

Izvor: Agencije