Pad prihoda domaćinstava u većini EU-a

Najveći pad prihoda od čak 17 posto zabilježen je u grčkim domaćinstvima (AFP)
Najveći pad prihoda od čak 17 posto zabilježen je u grčkim domaćinstvima (AFP)

Prihodi domaćinstava bili su u padu u većini evropskih zemalja u periodu između 2009. i 2011, osim u Njemačkoj i Francuskoj, saopćeno je u Briselu, sjedištu Evropske unije (EU).

“Poslije petogodišnje ekonomske krize i povratka recesije 2012, nezaposlenost je dostigla rekordan nivo u proteklih 20 godina, prihodi domaćinstva su smanjeni, a opasnost od siromaštva raste, posebno u zemljama južne Evrope”, navedeno je u izvještaju Evropske komisije u utorak.

Neto prihodi domaćinstava u dvije trećine zemalja EU-a u periodu između 2009. i 2011. su smanjeni, prenosi AFP.

Najveći pad prihoda od čak 17 posto zabilježen je u grčkim domaćinstvima, a u španskim i kiparskim po osam posto.

Slijede irska domaćinstva sa padom od sedam posto i estonska sa pet procenata smanjenja.

U Njemačkoj i Francuskoj situacija se znatno razlikuje zahvaljujući sistemu socijalne zaštite i tržištu rada koji znatno više štite građane ovih zemalja, tako da su prihodi domaćinstva porasli u periodu od 2009. do 2011. uprkos ekonomskoj krizi.

Poboljšanje se ne očekuje

U izvještaju se navodi da se u 2013. ne očekuje poboljšanje postojeće situacije, prije svega zbog rekordne stope nezaposlenosti koja je prošlog novembra dostigla 11,8 posto i obuhvata 18,82 miliona ljudi.

Stopa nezaposlenosti u EU-u je 2008. iznosila 7,1 posto, a u posljednjem tromjesečju prošle godine 10,6 posto.

Raspon u nezaposlenosti između evropskog sjevera i juga 2000. je bio 3,3 procentnih poena, 2007. je bio ravan nuli, da bi 2011. skočio na 7,5 poena.

Najveća nezaposlenost od 26,2 posto zabilježena je u Španiji u oktobru 2012.

Najveći dugoročni rast nezaposlenosti zabilježen je u Francuskoj, Grčkoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveća nezaposlenost je među populacijom mlađoj od 24 godine. U Evropi je gotovo svaka četvrta osoba iz te kategorije nezaposlena. Među državama sa najvećom stopom nezaposlenosti među mladima našla se Italija sa 37 posto. Ko god na kormilu države naslijedi premijera Marija Montija, ovaj problem će biti jedan od prioriteta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO