Biden: Obama riješen poduzeti akciju

Obama je zatražio od Bidena da mu dostavi prijedloge do kraja mjeseca (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama je „riješen da poduzme akciju“ kada je riječ o oružanom nasilju, izjavio je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, na početku niza značajnih sastanaka Bijele kuće u potrazi za novom politikom poslije prošlomjesečne pucnjave u osnovnoj školi u Connecticutu, prenosi agencija Tanjug.

Otvaranje vatre na 20 djece, uzrasta od šest i sedam godina, iz legalno nabavljenog i veoma moćnog oružja, veoma je opteretilo savjest nacije, rekao je Biden novinarima.

Dok se američki potpredsjednik sastajao sa udruženjima porodica žrtava i organizacijama koje se bave sigurnošću oružja, uoči ovomjesečnog roka za slanje prijedloga Kongresu, iskrsla je žustra debata o tome kakva bi sigurnost oružja trebala biti.

Obama se nada da će objaviti naredne korake svoje administracije u suzbijanju oružanog nasilja ubrzo nakon što položi zakletvu na početku svog drugog predsjedničkog mandata 21. januara.

Poziv konzervativaca

U međuvremenu, koalicija konzervativnih grupa i organizacija koje se bore za prava na oružje poziva ljude da, tokom vikenda pred Obaminu inauguraciju, obiđu prodavnice oružja i streljane sa američkim zastavama i oznakama s natpisom „Dalje ruke od mog oružja“.

Guverner New Yorka, države sa jednim od najstrožijih američkih zakona o oružju, Andrew Cuomo u srijedu je predložio da se zabrane sve vrste jurišnog oružja i prodavnice sa jakom municijom, dok je republikanski guverner susjednog New Jerseyja Chris Christie rekao da se kreatori politike moraju pozabaviti i sistemom za mentalno zdravlje i uticajem nasilničkih video-igara.

Obama je zatražio od Bidena da mu dostavi prijedloge do kraja mjeseca, podsjeća američka agencija AP.

Izvor: Agencije