Biden: Obama riješen poduzeti akciju

Obama je zatražio od Bidena da mu dostavi prijedloge do kraja mjeseca (AFP)
Obama je zatražio od Bidena da mu dostavi prijedloge do kraja mjeseca (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama je „riješen da poduzme akciju“ kada je riječ o oružanom nasilju, izjavio je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, na početku niza značajnih sastanaka Bijele kuće u potrazi za novom politikom poslije prošlomjesečne pucnjave u osnovnoj školi u Connecticutu, prenosi agencija Tanjug.

Otvaranje vatre na 20 djece, uzrasta od šest i sedam godina, iz legalno nabavljenog i veoma moćnog oružja, veoma je opteretilo savjest nacije, rekao je Biden novinarima.

Dok se američki potpredsjednik sastajao sa udruženjima porodica žrtava i organizacijama koje se bave sigurnošću oružja, uoči ovomjesečnog roka za slanje prijedloga Kongresu, iskrsla je žustra debata o tome kakva bi sigurnost oružja trebala biti.

Obama se nada da će objaviti naredne korake svoje administracije u suzbijanju oružanog nasilja ubrzo nakon što položi zakletvu na početku svog drugog predsjedničkog mandata 21. januara.

Poziv konzervativaca

U međuvremenu, koalicija konzervativnih grupa i organizacija koje se bore za prava na oružje poziva ljude da, tokom vikenda pred Obaminu inauguraciju, obiđu prodavnice oružja i streljane sa američkim zastavama i oznakama s natpisom „Dalje ruke od mog oružja“.

Guverner New Yorka, države sa jednim od najstrožijih američkih zakona o oružju, Andrew Cuomo u srijedu je predložio da se zabrane sve vrste jurišnog oružja i prodavnice sa jakom municijom, dok je republikanski guverner susjednog New Jerseyja Chris Christie rekao da se kreatori politike moraju pozabaviti i sistemom za mentalno zdravlje i uticajem nasilničkih video-igara.

Obama je zatražio od Bidena da mu dostavi prijedloge do kraja mjeseca, podsjeća američka agencija AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO