Polusatni oružani sukob u Kašmiru

Kašmir je na tromeđi Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad dijelom te regije (AFP)

Indija je optužila Pakistan da je poslao vojnike preko linije razgraničenja u utorak u Kašmiru, području oko koge se dvije zemlje spore, te rekla da su u polusatnom oružanom sukobu dvojica indijskih vojnika ubijena, a jedan ranjen.

Jedan vojni dužnosnik je za kanal India's Times Now rekao da je tijelo jednog od ubijenih vojnika nađeno osakaćeno u šumovitom području u podnožju Himalaja.

Glasnogovornik pakistanske vojske odbacio je indijske navode, kako je rekao, o neizazvanoj paljbi preko militarizirane Linije nadzora (LoC) između dvije susjedne zemlje s nuklearnim arsenalom.

Incident se dogodio dva dana nakon sukoba na LoC-u u kojem je, kako je rekao Pakistan, jedan pakistanski vojnik ubijen nakon indijskog upada.

Tri rata zbog Kašmira

Indija odbacuje tvrdnje da su njeni vojnici prešli granicu.

Indija i Pakistan su od proglašenja nezavisnosti 1947. vodili tri rata, od kojih dva zbog Kašmira.

Rajesh K. Kalia, glasnogovornk sjevernog zapovjedništva indijske vojske, rekao da je “upad” od utorka “značajna eskalacija kršenja primirja i pokušaja infiltracije uz podršku pakistanske vojske”.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder, koji se javio iz Islamabada, rekao je da ni jednoj strani nije u interesu da se pogorša situacija na granici.

“Vrlo je moguće da su se kašmirski borci možda pokušali infiltrirati područje na ovoj dugoj, planinskoj granici. To se dešava s vremena na vrijeme”.

Reporterka Al Jazeere Divya Gopalan, koja se javila iz New Delhija, kazala je da su Indijci, uprkos naznakama boljih odnosa, na oprezu od Pakistanaca.

Rekla je da nije jasno kakve će mjere Indija preduzeti kao odgovor za ubistva vojnika.

“Prema navodima armije, stvar trenutno prolazi službenim kanalima. Mnogi tvrde da nije preporučljivo preduzeti nikakve mjere”, kazala je Gopalan.

Izvori: Al Jazeera i agencije