Janša i Janković osumnjičeni za korupciju

Komisija za sprečavanje korupcije objavila je u utorak u Ljubljani izvještaj o imovini predsjednika svih slovenskih političkih stranaka. 

Prema tim podacima, lider opozicije i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i premijer Slovenije Janez Janša kršili su Zakon o suzbijanju korupcije.

Izvještaj obuhvata period od sredine 2010. godine, iz kojeg proizilazi sumnja da su sadašnji premijer i gradonačelnik Ljubljane u vrijeme obavljanja javnih dužnosti bili u sukobu interesa i nisu prijavili promjenu svog imovinskog stanja.

Komisija navodi da je Janez Janša, koji je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i sadašnji premijer, očito kršio obavezu prijavljivanja imovinskog stanja i raspolaganja gotovinom, jer je utvrđeno da se njegova imovina “nerazmjerno i neobjašnjeno” u nešto više od dvije godine povećala za najmanje 210.000 eura u odnosu na onu koju je prijavio.

U izvještaju se navodi da je Janša u tom razdoblju sufinansirao kupovinu nekretnine od privatnog preduzeća, te “pravnim poslom na štetu tog preduzeća” stekao imovinsku korist od blizu 100.000 eura.

Konflikt interesa i zloupotreba položaja

“Taj je posao, po nalazima Komisije, bio opterećen izrazitim korupcijskim rizicima i sumnjom u zlopotrebu položaja”, navodi se u izvještaju Komisije za sprečavanje korupcije.

Slične sumnje Komisija navodi i u pogledu razlike stvarne i prijavljene imovine Zorana Jankovića, dok u kontroli imovine petorice ostalih političara koji su bili, ili su sada na čelu stranaka, nisu utvrđene nepravilnosti prema Zakonu o suzbijanju korupcije.

Za Jankovića, koji je ljubljanski gradonačelnik, ali i predsjednik Pozitivne Slovenije (PS), najveće stranke u Parlamentu, Komisija konstatira da je sistemski kršio obavezu prijavljivanja stvarnog imovinskog stanja.


Vlado Miheljak o izvještaju antikorupcijske komisije

Stanje na njegovim bankovnim računima se u međuvremenu povećalo na 2,4 miliona eura. Od toga je na Jankovićev račun 208.000 eura pristiglo 2011. godine od kompanije koja je poslovala s općinom Ljubljana.

Ta sredstva ne samo da nisu bila prijavljena, nego je riječ o transakciji s velikim korupcijskim rizikom, rizikom nedopuštenog lobiranja, konflikta interesa i zloupotrebe položaja, utvrdila je slovenska Komisija za sprečavanje korupcije.

“Kada govore djela, brojke na bankovnim računima i provjerene informacije, prostora za političku demagogiju više ne bi smjelo biti”, rekao je predsjednik Komisije Goran Klemenčič.

Vlado Miheljak, psiholog i profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani za Al Jazeeru je rekao da će eventualne ostavke Janše i Jankovića, ili jednog od njih, vratiti povjerenje naroda u vlast, pravosuđe, policiju i sistem uopće.

„Ako ovaj izvještaj poluči neke konsekvence, to će vratiti povjerenje narodu. To je sad krucijalna tačka. Narod je ovdje izgubio povjerenje u sve. To je gore od svega, gore od loše ekonomske situacije“, rekao je Miheljak.

Predsjednik Parlamenta Gregor Virant pozvao je Jankovića i Janšu da odstupe sa svojih dužnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i njegova dva sina privedeni su zbog istrage koju provodi slovenačka policija.  U velikoj policijskoj akciji pretresene su im kuće i kancelarije, kao i niz drugih lokacija poslovnih saradnika. Jedine informacije za sada su da je riječ o istrazi o mogućoj korupciji Zorana Jankovića.  

Published On 27 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO