Abbas naredio izdavanje palestinskih pasoša

Izraelski zvaničnici su odbili komentirati Abbasove naredbe (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je zatražio od svoje Vlade, koja je smještena na Zapadnoj obali, da se pripremi za zamjenu riječi “Palestinska uprava” sa “Država Palestina”.

Abbasova naredba se odnosi na sve javne dokumente, uključujući lične karte, vozačke dozvole i pasoše.

Izraelski zvaničnici su odbili komentirati Abbasove naredbe, te su odbili komentirati da li će Izraelci spriječiti Palestince sa novim ličnim kartama i pasošima da prelaze na granicama i na kontrolnim punktovima.

“S obzirom na trenutnu političku situaciju, nije sigurno da li će se ove promjene zaista implementirati”, kazala je u javljanju iz Jerusalema novinarka Al Jazeere Jane Ferguson. “Međutim, ovo je potez kojim bi se nastavio momentum dobijen nakon glasanja u Ujedinjenim narodima.”

Krajem novembra, Abbas je od UN-a dobio priznavanje države Palestine u okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i Istočnom Jerusalemu, kada su zanemareni izraelski prigovori na uglavnom simbolični čin.

UN je dao Palestincima novi politički adut priznavanjem granica buduće palestinske države na području koje je Izrael okupirao 1967, ali koje su malo promijenile u svakodnevnim životima Palestinaca.

Osnovana prije dvije decenije kao dio privremenih mirovnih pregovora sa Izraelom, samoupravna Vlada je trebala biti privremenog karaktera i zamijenila bi je potpuno funkcionalna država Palestina, do koje bi se došlo kroz pregovore sa Izraelom.

Funkcionalna država

Ipak, ti pregovori su stalno prekidani, a u posljednje četiri godine dvije strane nisu se uspjele dogovoriti u vezi s uslovima za nastavak pregovora.

U očitom odgovoru na potez UN-a, Izrael je u decembru obustavio mjesečni transfer blizu 100 miliona dolara od poreskih prihoda koje prikupljaju u ime Palestinaca. Ta cifra je jednaka otprilike trećini novca potrebnog za mjesečne aktivnosti Palestinske uprave, koja sada dobija samo otprilike 50 miliona dolara od prihoda.

Izrael je rekao da su iskoristili novac koji su zadržali da namire dugovanja koje Palestinska uprava ima prema izraelskim kompanijama, a trenutno nije poznato da li će se transfer novca nastaviti.

Posljedica tog poteza Izraela je da je Palestinska uprava na “granici da bude potpuno onesposobljena”, kazao je u nedjelju premijer Salam Fayyad.

U razgovoru za agenciju AFP Fayyad je kazao da se njegova Vlada nalazi u “ekstremnoj opasnosti” i finansijskoj krizi bez presedana, zbog toga što arapske zemlje nisu poslale stotine miliona dolara pomoći koje su prethodno obećale.

Arapska liga sa svoje 22 članice nije održala obećanje da će nadoknaditi novac koji Izrael zadrži, rekao je Fayyad.

Iako su evropske zemlje ispunile svoje obećane obaveze, američki Kongres je prošle godine zadržao blizu 200 miliona dolara pomoći, što je iznos za koji se administracija predsjednika Baracka Obame nada da će biti isplaćen ove godine, zajedno sa dodatnih 250 miliona dolara pomoći.

Strana pomoć

Palestinska uprava se umnogome oslanja na stranu pomoć od izbijanja drugog palestinskog ustanka 2000. godine.

Uprava ima problema da smanji ovisnost o stranoj pomoći, djelomično zbog toga što su stroge izraelske restrikcije nametnute palestinskoj trgovini i otežano kretanje naškodile ekonomskom rastu.

Prije samo godinu dana, Fayyad je rekao kako se nada porastu lokalnih prihoda, između ostalog kroz smanjenje troškova i povećanje poreza bogatijim Palestincima. Ovaj porezni plan je naišao na široke proteste, pa je skromni ekonomski rast usporio.

Fayyad je rekao da je uspio isplatiti polovinu novembarskih plata zahvaljujući bankovnom zajmu, koji je dobio na osnovu obećanja Arapske lige o budućoj pomoći. On je izjavio da nije  u stanju isplatiti ostatak novembarskih plata, a pogotovo ne decembarske plate.

Izvor: Al Jazeera i agencije