Britanija spremna boriti se za Falklande

Na Falklandske otoke, arhipelag u južnom Atlantiku, prava polaže i Argentina (AFP)

Britanski premijer David Cameron izjavio je u nedjelju da će, u slučaju potrebe,Velika Britanija biti spremna boriti se da zadrži Falklandske otoke, arhipelag u južnom Atlantiku, na koji prava polaže i Argentina.

“Naša odlučnost je iznimno jaka”, naglasio je on i dodao da Velika Britanija raspolaže s jednim od pet najvećih obrambenih budžeta  na svijetu”, uprkos rezovima koje je odredila njegova Vlada.

“Svakako da bismo se borili, imamo velika sredstva za odbranu, kao i jednice stacionirane na Falklandima”, kazao je Cameron.

Referendum o samoodređenju

Napetosti su se zaoštrile poslednjih mjeseci između Velike Britanije i Argentine povodom komemoracije 30-godišnjice sukoba između dviju zemalja zbog suvereniteta arhipelaga.

U tom sukobu je poginulo 649 Argentinac, 255 Britanaca i tri stanovnika otoka.

U četvrtak je argentinska predsjednica Cristina Kirchner objavila u dva britanska lista otvoreno pismo Cameronu i ponovno osporila britansku nadležnost nad arhipelagom.

Ona je tražila pokretanje pregovora o suverenitetu nad Malvinima, kako Argentinci zovu to otočje.

Cameron je odmah odgovorio da ne prihvata taj zahtjev i naglasio da će se stanovnci Falklanda uskoro imati priliku izjasniti žele li ili ne ostati pod britanskim okriljem.

Na tim otocima pod britanskom dominacijom od 1833. godine, na kojima živi oko 3.000 stanovnika, 10. i 11. marta će biti održan referendum o samoodređenju.

Izvor: Agencije