Talibanske prijetnje zbog američkih vojnika

Američko Ministarstvo odbrane je pripremilo planove prema kojima bi u Afganistanu ostalo raspoređeno od 3.000 do 9.000 vojnika (Reuters)
Američko Ministarstvo odbrane je pripremilo planove prema kojima bi u Afganistanu ostalo raspoređeno od 3.000 do 9.000 vojnika (Reuters)

“Ukoliko Amerika želi ostaviti mali ili veliki broj vojnika, nije bitno koliko dugo, to znači da će se u regionu u tom periodu nastaviti rat i razaranje”, saopćili su talibani, prenosi AFP.

Talibani upozoravaju da će, ukoliko pristanu na ostanak makar jednog vojnika, predsjednik Hamid Karzai i Vlada biti “odgovorni za buduće žrtve i razaranja”.

Prema pisanju medija, američko Ministarstvo odbrane je pripremilo planove prema kojima bi u Afganistanu ostalo raspoređeno od 3.000 do 9.000 vojnika, koji bi bili usredsređeni na borbu protiv pripadnika Al Kaide.

Dugoročni sigurnosni sporazum

Američki predsjednik Barack Obama i afanistanski predsjednik Hamid Karzai sastat će se u Americi iduće sedmice kako bi razgovarali o dugoročnom sigurnosnom sporazumu između dviju zemalja, a glavna tema će biti ostanak američkih vojnika u Afganistanu.

Koalicija predvođena NATO-om koja se bori protiv talibana od 2001. godine povukla je tokom 2012. godine oko 30.000 vojnika i treba okončati misiju do kraja 2014. godine.

U zemlji se trenutno nalazi oko 100.000 stranih vojnika, koji obučavaju vojsku i policiju za postepeno preuzimanje sigurnosnih dužnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO