Palestinska uprava postala država Palestina

Palestinska uprava je od sredine 2007. godine upravljala samo Zapadnom obalom (Reuters)

Palestinska uprava zvanično je promijenila svoje ime u država Palestina, na osnovu dekreta palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Promjena naziva je odraz nedavnog unapređenja palestinskog statusa u Ujedinjenim narodima (UN), prenose u subotu izraelski mediji, javlja Tanjug.

Palestinske marke, oznake i zaglavlja pisama bit će promijenjeni u skladu s tom odlukom, najavila je palestinska novinska agencija Wafa.

Generalna skupština UN-a je 29. novembra velikom većinom glasova usvojila rezoluciju kojom se palestinski status od entiteta posmatrača unapređuje u državu nečlanicu, posmatrača, čime je de facto priznata palestinska državnost.

U decembru su organizacije UN-a palestinske zvaničnike počele označavati kao predstavnike države Palastine.

Prvi konkretan potez

Paletinska uprava je formirana 1994. godine na osnovu privremenog sporazuma o miru između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), potpisanog u Bijeloj kući septembra 1993. godine.

Bilo je predvođeno da to bude osnova buduće palestinske države. Međutim, nakon što je 2000. godine izbio drugi palestinski ustanak, intifada protiv izraelske okupacije i pregovori s Izraelom prekinuti, njen status je ostao isti.

Palestinska uprava je od sredine 2007. godine upravljala samo Zapadnom obalom, pošto je Hamas silom preuzeo kontrolu u pojasu Gaze od rivalskog Fataha.

Promjena naziva je simbolična, ali je taj potez prvi konkretan koji je Abbas preduzeo od unapređenja palestinskog statusa.

On i drugi palestinski lideri nagovijestili su i mogućnost ulaska u Međunarodni krivični sud (MKC), gdje bi mogli tužiti Izrael za ratne zločine.

Promjena naziva poklopila se s proslavom 48. godišnjice osnivanja Abbasovog Fataha ne samo na Zapadnoj obali, već i u pojasu Gaze, i to prvi put na toj teritoriji poslije nešto više od pet godina.

Izvor: Agencije