Nova startegija borbe protiv narko-kartela

Jedan od prioriteta novog meksičkog predsjednika Enriquea Pena Niete je smanjenje nasilja povezanog s drogom. Njegov prethodnik Carlos Slim bio je fokusiran na eliminaciju lidera narko-kartela, ali ta taktika nije donijela mnogo uspjeha.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Rachel Levin, novi meksički predsjednik obećava novu strategiju.

Korištenjem vojne taktike u napadima na neprijatelje, meksički narko-kartel Zetas postao je jedan od najzloglasnijih na svijetu. Kada su marinci u oktobru prošle godine ubili jednog od osnivača Zetasa, Heriberta Lazcana Lazcana, Vlada je to proglasila jednim od svojih najvećih podviga.

Učvršćena moć Zetasa

Kartel koji su osnovali bivši vojnici danas se smatra jednom od najvećih i najbrutalnijih zločinačkih organizacija. Dva mjeseca nakon Lazcanovog ubistva, Zetas ne pokazuje znakove povlačenja pred protivničkim bandama i meksičkim snagama.

“Kartel Zetas je izuzetno značajna zločinačka organizacija na globalnom nivou. Lazcanova smrt uopće nije utjecala na strukturu bande. Štaviše, učvrstila je njenu moć i vodstvo”, kaže Jorge Carrasco iz organizacije Processo.

Vjeruje se da je novi vođa kartela nekadašnji stanovnik Dallasa, 41-godišnji Miguel Angel Trevino Morales.

Već šest godina meksička Vlada vrši snažan pritisak na Zetas. Ali, svaki put kad bi uhapsila vođu, drugi član bande odmah bi zauzeo njegovo mjesto. Javnost sada dovodi u pitanje taktiku vlasti.

Veliki izazov za Vladu

Tokom kampanje novi predsjednik Pena Nieto obećao je da će se, umjesto da napada vođe kartela, fokusirati na okončanje nasilja protiv Meksikanaca. Nada se da će to ostvariti formiranjem nove državne policije, satavljene od bivših vojnika. Također, tvrdi da će smanjiti broj ubistava za 50 posto.

Zaustavljanje kartela bit će težak zadatak. Tokom godina organizacija je proširila djelovanje i danas se ne bavi samo trgovinom drogom.

“Pored trgovine drogom, umiješani su u otmice, iznuđivanje, videopirateriju i niz drugih nezakonitih poslova”, objašnjava Samuel Gonzalez, bivši šef Odjela za organizirani kriminal.

A to znači da vlasti, ako žele zaustaviti Zetas, ne trebaju ubijati pojedine članove, nego uništiti zločinačku organizaciju koja se neprestano razvija. U svakom slučaju, riječ je o velikom izazovu za novu meksičku Vladu.

Izvor: Agencije