Nastavljeni zračni udari, novih 115 žrtava

U napadima vojske sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u nekoliko gradova ubijeno je 115 osoba, od kojih 14 djece i četiri žene, saopćila je u subotu sirijska nevladina organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava (SOHR).

Preminuo novinar

Jedan sirijski novinar zaposlen na provladinoj televizijskoj stanici preminuo je od posljedica ranjavanja u predgrađu Damaska, izvjestili su u subotu državni mediji.

Sirijska državna agencija Sana izvjestila da je novinar Suhejl al-Ali sa televizijske stanice Aduniya TV preminuo u petak, četiri dana nakon što su snage koje se bore protiv Assadovog režima pucale na njega dok se vraćao kući sa posla, prenosi AP.

U zračnim napadima sirijske vojske u predgrađu Damaska je ubijeno 70 osoba, u Halepu 19, Homsu devet, Deyruz-Zordi sedam, Hami šest i u Deri četiri, saopćila je ta nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu.

Širom zemlje sirijska vojska je na 102 različite lokacije izvela napade, dok su ratni avioni Vladinih snaga bombardirali 14 različitih lokacija.

Žestoki sukobi u južnom pojasu Damaska

Granate su u subotu pogodile kršćansku četvrt Damaska, a auto-bomba je eksplodirala u sjevernom dijelu grada, izvijestio je SOHR.

U Damasku su tokom noći (petak na subotu) odzvanjali pucnjevi blizu vojne zračne luke Maze, nedaleko jugozapadnog predgrađa.

Iako je dnevni list Alwatan, blizak vlasti, u petak tvrdio da je južni pojas Damaska osiguran, žestoki sukobi su vođeni tokom noći, u kojima su poginula četiri pobunjenika.

Na istoku zemlje su pobunjenici napali vojnu zgradu u Deir Ezzoru, dodaje SOHR i navodi da je u sukobima bilo mrtvih i ranjenih u redovima Vladinih snaga, a pobunjenici su zarobili nekoliko vojnika.

Od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), smrtno je stradalo oko 60.000 ljudi, dok je blizu 300.000 Sirijaca utočište pronašlo u izbjeglištvu, uglavnom u Turskoj i Jordanu, navodi SOHR.

Izvor: Agencije