Još pet dana za Chavezovu zakletvu

Zbog lošeg zdravstvenog stanja predsjednika Venecuele Huga Chaveza, upitno je njegovo polaganje zakletve, i to za samo pet dana.
Prema Ustavu, polaganje predsjedničke zakletve može biti odgođeno u posebnim situacijama a da za to vrijeme šef države ostane na vlasti. Opozicija se s time ne slaže.

Chavez nije se pojavljivao u javnosti već tri sedmice, od kako je podvrgnut operaciji na Kubi. Pripadnici opozicije kažu da bi, ako Chavez i dalje ostane na Kubi zbog zdravstvenih problema, vlast morao predati predsjedniku Nacionalne skupštine, a novi izbori trebali bi biti održani u roku od 30 dana.

Nicolas Maduro, venecuelski dopredsjednik, odbacio je pozive opozicije za novim izborima ako se Chavez ne pojavi na zakletvi za pet dana.

“Ako iz bilo kojeg razloga – u ovom slučaju neočekivano – predsjednik Republike nije prisutan, ponovno izabrani predsjednik na svojim funkcijama šefa države i vlade nije prisutan u nacionalnoj skupštini – u ovom slučaju predsjednikova zdravstvena zaštita – Član 231. utvrđuje da on može položiti zakletvu pred Vrhovnim sudom”, kaže Maduro.

Deseti januar, prema njegovim riječima, nije posljednji rok za zakletvu, pa smatra da Chavez ne treba proglasiti “potpuno odsustvo” sa svoje dužnosti.

Sporazum s kubanskom Vladom

Još dva člana venecuelskog Ustava tumače šta treba uraditi u tom slučaju.

Član 233: “Kada je izabrani predsjednik odsutan prije inauguracije, novi izbori… će biti održani u roku od 30 dana.”

Član 234: “Kada je predsjednik privremeno onemugućen da obnaša svoju dužnost, zamijenit će ga izvršni dopredsjednik na period do 90 dana, koji se može produžiti rezolucijom Nacionalne skupštine na još dodatnih 90 dana.”

“Ne vjerujem da sve glasine koje mogu postojati a koje se tiču manjka poznavanja Ustava ili vojnog okršaja mogu biti stvarne. Vlada i njene snage potpuno kontroliraju zemlju. Postoje novi guverneri, koji imaju moći, i postoji vrlo jasni sporazum s kubanskom Vladom, i to je ključni aspekt trenutne situacije u Venecueli”, smatra politički analitičar Tulio Hernandez.

Za to vrijeme Diosdado Cabello, bivši vojnik i jedan od ključnih Chavezovih saveznika, u subotu bi trebao biti ponovno izabran na mjesto predsjednika Nacionalne skupštine.

Cabello je preko društvene mreže poručio opoziciji: “Ako mislite da ćete u Skupštini naći prostora da se urotite protiv naroda, varate se.”

Chaves je pobijedio je na predsjedničkim izborima u oktobru i dobio još jedan šestogodišnji mandat.

Izvor: Al Jazeera