Izrael: Lijevi centar rival Netanyahua

Tzipi Livni se, kao šefica diplomatije u prošloj vladi, borila za pregovore o osnivanju palestinske države (AFP)

Glavne izraelske stranke lijevoga centra možda se na izborima 22. januara udruže protiv premijera Benjamina Netanyahua, izjavila je premijerova izazivačica, čelnica centrističke stranke Hatenuaha Tzipi Livni.

Za sada se čini da će Netanyahu te izbore lako dobiti, ali Livni je na Twitteru objavila kako će se sastati s vođama srodne stranke Yash Atid i ljevičarskih laburista “kako bi razgovarali o stvaranju ‘jedinstvenog fronta’ koji bi smijenio Netanyahua”.

Ankete pokazuju da te tri stranke mogu dobiti 37 od 120 zastupničkih mjesta, što je više od 35 koliko ankete prognoziraju Netanyahuuovoj zajedničkoj desnoj listi, pa bi lijevi centar mogao sastaviti iduću izraelsku koalicijsku vladu.

Netanyahu je dva puta bio premijer i zaslužan je za relativnu stabilnost izraelske ekonomije, a drag je i sve jačem izraelskom vjersko-nacionalističkom sektoru, jer zagovara naseljavanje okupiranih teritorija.

Glasno se agresivno izražavao o problemima s Iranom i Palestincima, ali je izbjegavao veći konflikt.

Podjela vlasti

Sve gora međunarodna izolacija Izraela bit će tema Tzipi Livni, jer se ona, kao šefica diplomatije u prošloj vladi, borila za pregovore o osnivanju palestinske države.

Ti pregovori ni danas nisu završeni.

Čelnici Yesh Atida i laburista, Yair Lapid i Shelly Yachimovich, novi su u politici i u javnosti poznatiji po svojim prijašnjim funkcijama televizijskih komentatora.

Njihove kampanje uglavnom se bave socijalnom reformom.

Bilo kakav savez Netanyahuovih protivnika vjerovatno bi zahtijevao da se oni unaprijed dogovore o politici i o podjeli vlasti, ocijenio je Reuters.

Yachimovich je nedavno izjavila kako kani biti premijerka ili ostati u opoziciji, a da laburisti neće ući u neku Netanyahuovu vladu.

Livni i Lapid još se nisu izjasnili.

Izvor: Agencije