CAR: UN pozvao pobunjenike da se povuku

Vijeće sigurnosti UN-a je izrazilo zabrinutost i zbog regrutiranja djece u sukobu (AP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) pozvalo je pobunjenike u Centralnoafričkoj Republici (CAR) da obustave svoju vojnu ofanzivu i povuku se iz gradova i mjesta koja su zauzeli.

Vijeće sigurnosti je u saopćenju izdanom u petak navečer navelo da ove vojne aktivnosti “ozbiljno narušavaju” sigurnost i stabilnost zemlje, “čine prijetnju civilnom stanovništvu i sprječavaju pružanje humanitarne pomoći”.

Pobunjenici, koji zahtijevaju da se predsjednik Francois Bozize povuče, zauzeli su 10 gradova u jednom mjesecu, ali su zbog pregovora zaustavili ofanzivu na prijestonicu Bangui.  

Vijeće sigurnosti je pozvalo sve strane da nađu mirno rješenje te da se uključe u pregovore koji trebaju biti održani u Gabonu 8. januara.

‘Diplomatsko rješenje’

Pakistanski ambasador pri UN-u Masood Khan, koji je trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, upitan je da li će razgovori definitivno biti održani, s obzirom da je učešće pojedinih pobunjeničkih grupa još nesigurno.

“Trenutno se rade pripreme i nadamo se da će razgovori biti održatn. Sve strane su pozvane da idu u tom smjeru”, rekao je Khan.

“Razgovori su važni da se smanje tenzije i da se ide prema diplomatskom rješenju”, dodao je on.

Pobunjenička koalicija Seleka sastavljena je od četiri odvojene grupe koje su se ranije borile jedna protiv druge.

Bozize je ponudio da formira vladu nacionalnog jedinstva, ali su pobunjenici doveli u pitanje njegovu iskrenost te zahtijevali da se odrekne vlasti.

Oni također žele da Vlada poštuje prethodne mirovne sporazume kojima je dogovoreno razoružanje, demobilizacija i reintegracija bivših pobunjenika.

Regrutacija djece

Vijeće sigurnosti izrazilo je zabrinutost zbog izvještaja o hapšenjima i aktivnostima protiv etničkih manjina, kao i regrutacijom djece u ovom konfliktu.

Agencija UN-a za pitanja djece u petak je saopćila da je primila “kredibilne izvještaje da pobunjeničke grupe i provladine milicije povećanim intenzitetom regrutiraju i uključuju djecu u oružani konflikt”.

Centralnoafrička Republika je siromašna zemlja, bez izlaza na more, koja je pretrpjela brojne pobune od stjecanja nezavisnosti od Francuske.

Predsjednik Bozize je došao na vlast 2003. godine, tokom pobune koju su podržale snage iz Čada, i od tada je osvojio dva mandata.

On je rekao da neće otići prije isteka ovog mandata 2016. godine.

Zemlja je također bila uvučena u sukobe susjednih država, uključujući sudansku regiju Darfur.

Vojska božjeg otpora iz Ugande iskoristila je slabost CAR-a, gdje su njeni članovi našli utočište te napadali i otimali civile.

Izvor: Agencije