Više od 700.000 Italijana ovisno o kockanju

Nekada vrijedne štediše, a sada, usljed krize, strastveni kockari – sve veći broj Italijana pokušava doći do brze, ali i rizičnije zarade. Kockarska industrija u toj zemlji je u procvatu.

Do kraja ovog mjeseca, vlada planira izdati dodatnih hiljadu licenci.

Kocka je kroz historiju nalazila svoje mjesto u kulturama širom svijeta. Ali u Italiji nikad nije bila prisutnija. No, većina Italijana ne kocka iz razonode već iz potrebe.

Treća ekonomija eurozone nekad je je bila poznata kao nacija štediša. Ali recesija, rezanje javne potrošnje i rast nezaposlenosti, ohrabrila je mnoge da se okrenu ka kockanju.

Italija je sada najatraktivnija evropska kockarska destinacija, a više od 700.000 Italijana razvilo je ovisnost prema kocki, što prodavačicu lutrijskih listića ne iznenađuje.

Novi zakoni

Maria, vlasnica prodavnice, kaže: “Igraju u nadi da će osvojiti veliku nagradu. A često je i osvoje. Prodala sam dosta listića koji su vlasnicima donijeli nagrade od deset hiljada eura.”

U proteklih nekoliko godina italijanska Vlada je olakšala zakone za kockarsku industriju. Shvatili su da je to lagan i brz način da povećaju prihode u javnoj kasi.

A s obzirom na masovni dug, prihodi bilo kakve vrste Italiji su itekako potrebni.

U ovom mjesecu Vlada planira izdati dodatnih hiljadu licenci za otvaranje novih kockarnica.

To ljuti mnoge Italijane. Oni smatraju da pokušava zaraditi što više od te industrije, bez razmišljanja o posljedicama na društvo.

Izvor: Al Jazeera