Djevojčica Malala izašla iz bolnice

Ljekari su optimisti da Malala ima dobru šansu za oporavak (Reuters)

Pakistanska djevojčica Malala Yousafzai, kojoj su talibani pucali u glavu jer se zalaže za obrazovanje djevojčica, otpuštena je iz bolnice u Londonu, ali će uskoro opet biti primljena na operaciju, saopćili su predstavnici te bolnice.

Malala (15) je bila u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu od oktobra, kada je ranjena u glavu dok je ulazila u školski autobus u dolini Swat u Pakistanu.

Djevojčica će rehabilitaciju nastaviti kod kuće, koja joj je trenutno u West Midlandsu, gdje je smještena njena porodica, prije nego što ponovno bude morala u bolnicu radi nove operacije na lobanji krajem januara ili početkom februara, javile su agencije.

‘Napredak u oporavku’

Predstavnici bolnice rekli su da bi djevojčica mogla biti operirana krajem januara ili početkom februara.

Ljekari su optimisti da Malala ima dobru šansu za oporavak, jer mozak tinejdžerima i dalje raste i može se bolje adaptirati na traumu.

Doktor Dave Rosser je rekao da tim ljekara koji brine o pakistanskoj djevojčici smatra da će Malali dobro činiti da bude kod kuće sa porodicom – roditeljima i dva mlađa brata.

“Malala je hrabra mlada djevojka i naporno je radila sa ljudima koji brinu o njoj kako bi ostvarila napredak u oporavku”, istakao je Rosser.

Izvor: Agencije


Povezane

Sljedećih 36 do 48 sati kritično je za pakistansku učenicu kojoj su talibani pucali u glavu, saopštila je danas pakistanska vojska. Pozivali su građane Pakistana da se mole za njen oporavak.  Podsjećamo, Malala Jusufzai postala je poznata nakon što je progovorila protiv talibana boreći se za školovanje djevojčica.   

Published On 12 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO