Chavez ima teške probleme s disanjem

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez i dalje pati od teških respiratornih problema koji su posljedica infekcije disajnnih puteva, a koja se razvila nakon operacije recidiva raka na Kubi, objavila je u četvrtak venecuelanska Vlada.

Chavez (58) nije viđen u javnosti, niti joj se obratio, više od tri sedmice kako je hospitaliziran na Kubi. Venezuelanski dužnosnici i prije su govorili da je predsjednik u “osjetljivom” stanju.

“Komadant Chavez je suočen s komplikacijama koje su posljedica teške infekcije pluća”, izjavio je u četvrtak ministar informiranja Ernesto Villegas.

“Infekcija je uzrokovala probleme s disanjem koji zahtijevaju striktno liječenje”, rekao je ministar, ne navodeći pojedinosti.

Venecuelanski potpredsjednik Nicolas Maduro u četvrtak se vratio u zemlju nakon što je posjetio Chaveza u bolnici u Havani.

Maduro je zajedno s predsjednikom Parlamenta Diosdadom Cabellom posjetio tvornicu kafe u Caracasu, što je tip posjeta kakvim bi se inače bavio Chavez.

‘Borbeni duh’

“Svjestan je bitke u kojoj se nalazi i ima isti borbeni duh kao i uvijek. Ima istu snagu, energiju i samopouzdanje. Mi ćemo biti uz njega s istom takvom snagom i energijom”, kazao je Maduro.

Chavez je operiran 11. decembra zbog recidiva raka trbušne šupljine. Zbog komplikacija nakon operacije pogoršalo mu se zdravstveno stanje.

Za četiri dana mu službeno ističe predsjednički mandat i trebao bi, po Ustavu, položiti zakletvu za početak novog.

Ne položi li zakletvu zbog bolesti, ili ako premine, novi predsjednički izbori trebali bi se održati u roku od 30 dana.

Izvor: Agencije