Astronauti u opasnosti od Alzheimera

Zračenje je razlog za zabrinutost NASA-e pri planiranju misija s posadom na udaljeni asteroid 2021. i na Mars 2035. godine (EPA)

Kao da putovanje u svemir ionako nije dovoljno opasno, rezultati novog istraživanja američkih naučnika pokazali su da bi kozmičko zračenje kojem bi astronauti bili izloženi na misijama duboko u svemiru moglo ubrzati pojavu Alzheimerove bolesti.

„Galaktička kozmička radijacija predstavlja veliku prijetnju budućim astronautima“, kazao je profesor Kerry O'Banion, lider odjela neurobiologije i anatomije na Medicinskom fakultetu u Rochesteru, savezna američka država New York, koji je vodio istraživanje.

„Da moguća izloženost zračenju u svemiru može dovesti do zdravstvenih problema i pojave raka poznato je od ranije. Međutim, ova studija prvi put pokazuje da bi izloženost radijaciji kakva bi se, recimo, pojavila na misiji do Marsa, može dovesti do kognitivnih problema i ubrzati promjene na mozgu povezane s Alzheimerovom bolesti”, kazao je O'Banion, a prenosi Hina.

Svemir je pun zračenja. Zemljino magnetsko polje štiti planetu i ljude u niskoj orbiti od tih čestica.

Opasno zračenje

Međutim, kad astronauti napuste orbitu, izloženi su stalnim pljuskovima raznih radioaktivnih materija. Astronauti se, naprimjer, mogu zaštititi od opasnog zračenja izazvanog eksplozijama u atmosferi Sunca, ali postoje mnogi drugi oblici kozmičkog zračenja koji se ne mogu efikasno blokirati.

Izloženost zračenju veća je što je astronaut dublje i duže u svemiru. To je razlog za zabrinutost NASA-e pri planiranju misija s posadom na udaljeni asteroid 2021. i na Mars 2035. godine. Put do crvene planete i natrag, naprimjer, trajao bi tri godine.

NASA već 25 godina finansira istraživanja o potencijalnim zdravstvenim rizicima svemirskih putovanja kako bi razvila zaštitu i protivmjere i utvrdila jesu li rizici veći od koristi poduzimanja misija duboko u svemir.

Od tada je naučnicima postao poznat učinak kozmičkog zračenja na kardiovaskularni i mišićno-koštani sistem, a od sada i na neurološki.

Izvor: Agencije