Za sirijske civile 1,5 milijardi dolara

Više od 1,5 milijardi dolara prikupljeno je u srijedu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Kuvajtu za civile u Siriji, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN).

Jordanski kralj Abdullah, čija je zemlja primila oko 224.000 izbjeglica, upozorio je da su resursi njegove zemlje istrošeni.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon prethodno je rekao da je situacija u Siriji “katastrofalna” i pozvao sve strane da prekinu borbe “u ime čovječnosti”.

“Apeliram da sve strane, a naročito sirijske vlasti, prekinu ubijanje. U ime čovječnosti, prekinite ubijanje, prekinite nasilje”, kazao je on.

Generalni sekretar UN-a je konstatirao da je jednodnevna konferencija “ostvarila svoj cilj”, a to je obećanje da će se prikupiti milijarda dolara pomoći za sirijske susjede koji su pružili utočište izbjeglicama, kao i još 500 miliona dolara za humanitarne organizacije koje će pomoći sirijskim civilima, prenosi Reuters.

Neravnomjerna raspodjela pomoći

Kuvajtski emir, šeik Sabah al Ahmad al Sabah, otvorio je sastanak donacijom od 300 miliona dolara, a isto toliko dali su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Saudijska Arabija.

Vodeća kuvajtska nevladina organizacija dala je donaciju od 183 miliona dolara.

Velika Britanija obećala je pomoć od 79 miliona dolara, Bahrein 30 miliona dolara, a Njemačka 13,5 miliona dolara.

UN je postavio cilj da se na donatorskoj konferenciji prikupi 1,5 milijardi dolara za nabavku hrane, šatora i ostale pomoći za oko četiri miliona ugroženih civila u Siriji i oko 700.000 izbjeglica u susjednim zemljama.

Medicinska humanitarna organizacija Ljekari bez granica upozorila je prije sastanka u srijedu da se međunarodna pomoć ne dijeli ravnomjerno u Siriji te da teritorije pod kontrolom Vladinih snaga dobijaju skoro svu pomoć.

Opozicija spremna za dijalog

Vođa sirijske opozicije Mouaz al-Khatib je izjavio u srijedu da je spreman za dijalog s predstavnicima režima Bashara al-Assada, pod izvjesnim uslovima, među kojima su oslobađanje oko 160.000 zarobljenika i zahtjev da se pasoši Sirijaca u egzilu obnavljaju u ambasadama te zemlje u inostranstvu.

“Objavljujem da sam spreman za direktne pregovore s predstavnicima sirijskog režima u Kairu, Tunisu ili Istanbulu”, rekao je Khatib, koji je šef Sirijske nacionalne koalicije (SNK), na svojoj Facebook stranici, prenosi AFP.

On objašnjava da je “zahvaljujući medijima saznao da je režim u Siriji pozvao opoziciju na dijalog”.

Svoj prijedlog Khatib označava kao gest dobre volje i inicijativu da se nađe političko rješenje kojim bi se spriječilo dalje prolijevanje krvi i pripremila “faza tranzicije”.

Prema podacima UN-a, do sada je u sirijskom konflitu, koji traje već 22 mjeseca, poginulo više od 60.000 ljudi.

Izvor: Agencije