Trećina Evropljana nema ušteđevinu

Kako dužnička kriza u Evropi traje sve duže, tako njeni stanovnici štede sve više (EPA)

Trećina Evropljana nema nikakvu ušteđevinu, dok u Španiji i Italiji polovica stanovnika troši ušteđeni novac, prenose evropski mediji.

Najmanje štediša ima Rumunija, gdje je gotovo polovica ispitanika (48 posto) kazala da nema nikakvu ušteđevinu, a najviše ih je u Luksemburgu (89 posto), prema ispitivanju njemačke agencije TNS za banku ING Bank.

U zadnjih godinu dana 52 posto Italijana i 47 posto Španaca bilo je prisiljeno trošiti svoju ušteđevinu. S druge strane, u Turskoj i Velikoj Britaniji gotovo polovica stanovnika uspjela je više štedjeti.

Najviše zadovoljni svojom ušteđevinom su Holanđani i Nijemci (47, odnosno 46 posto), a najmanje Česi, Italijani i Španci (38, odnosno 36 posto).

Većina ispitanika, preko dvije trećine, kazala je da nisu mogli trošiti kao prije na hobije, odjeću i njegu tijela. Najmanje se štedi na obrazovanju i zdravlju.

U prosjeku, 49 posto Evropljana od svoje bi ušteđevine moglo živjeti tri mjeseca, a 47 posto ne bi.

Ispitivanje je provedeno na 14.000 ispitanika u Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Kriza povećava štednju

Kako dužnička kriza u Evropi traje sve duže, tako njeni stanovnici štede sve više.

Prema Eurostatu, ako se pogleda prosječno finansijsko bogatstvo domaćinstava, u koje spadaju stanje na bankarskim računima, depozitna štednja i vrijednost dionica i obveznica, onda je najštedljivija nacija Evrope Belgija.

Finansijsko bogatstvo domaćinstva u Belgiji, prema ovoj klasifikaciji, u 2012. godini u prosjeku iznosi više od 67.000 eura. Na drugom mjestu je Holandija, sa više od 61.000 eura.

Dosta se štedi i u Luksemburgu: domaćinstva iz ove zemlje su sa više od 60.000 eura zauzela treće mjesto. Štedljivi su bili i Britanci, koji su sa 53.000 po domaćinstvu zauzeli četvrto, dok su švedska domaćinstva, uštedjevši više od 47.700 eura, obezbijedili peto mjesto.

Slijede Italija, Francuska i Njemačka, a pomalo iznenađujuće, s obzirom na krizu u tim zemljama, na devetom i desetom su Španija i Grčka.

Izvor: Agencije