Shell djelimično kriv u slučaju Nigerije

Sud u Holandiji odlučio je da se naftna kompanija Royal Dutch Shell dijelom može smatrati odgovornom za zagađenje u delti Nigera u Nigeriji, te je naredio da se jednom poljoprivredniku isplati odšteta.

Sud je u srijedu odbacio četiri od pet optužbi protiv ove kompanije, a rečeno je da će visina odštete biti objavljena kasnije u srijedu.

Aktivisti kažu da ovaj slučaj može biti presedan za optužbe zbog šteta koje su izazvale multinacionalne kompanije u inostranstvu.  

Holandski sud je 2009. odlučio da se na njemu može voditi ovaj spor, uprkos tvrdnjama Shella da je isključivo njena podružnica iz Nigerije pravno odgovorna za bilo kakvu štetu.

Zagađenje regije

Četiri Nigerijca i grupa za zaštitu okoliša Prijatelji Zemlje podnijeli su tužbu 2008. u Hagu, gdje se nalazi globalno sjedište Shella, tražeći odštetu za izgubljene prihode zbog kontaminiranog zemljišta i vode u delti Nigera.

Nigerijci, koji su ribari i poljoprivrednici, tvrde da više nisu mogli prehranjivati svoje porodice zato što je regiju zagadila nafta iz Shellovih cjevovoda i postrojenja za proizvodnju.  

Kako kažu, zagađenje je nastalo nakon izlijevanja nafte 2004, 2005 i 2007. godine.

Ovo je prvi put da je neko tužio Shell na sudu u Holandiji, gdje je kompanija registrirana, za prekršaje koje je navodno napravila njena podružnica u inostranstvu.

Optužbom je obuhvaćena Shellova krovna kompanija u Holandiji i njena podružnica u Nigeriji – Shell Petroleum Development Co (SPDC). 

SPDC je najveći nigerijski proizvođač nafte i gasa, koji proizvodi više od milion barela nafte dnevno.

Ta kompanija radi u saradnji sa Nigerijskom nacionalnom naftnom korporacijom i drugim naftnim kompanijama.

Shellovi navodi o sabotaži

Shell je tokom suđenja tvrdio da je izlijevanje nafte prouzrokovano „sabotažom“, te da je kompanija očistila naftne mrlje.

“Prava tragedija ušća rijeke Niger je neprestana kriminalna aktivnost, uključujući sabotažu, krađu i ilegalno rafiniranje, koje izaziva većinu izljeva nafte”, saopćio je Shell prošle godine.

U oktobru su Shellovi advokati rekli da je kompanija odigrala svoju ulogu u čišćenju delte, koja izvozi više od 50 posto nafte u Nigeriji.

Geert Ritsema iz grupe Prijatelji Zemlje rekao je da bi, ukoliko sud proglasi Shell odgovornim za zagađenje delte Nigera, to moglo dovesti do optužbi protiv naftnih giganta u drugim zemljama.

Glasnogovornik Shella izjavio je da će kompanija davati komentare nakon što sud donese konačnu odluku.

Ušće Nigera, gdje živi 31 milion ljudi, jedan je od 10 močvarnih i obalnih ekosistema u svijetu i glavni je izvor hrane za siromašnu, ruralnu populaciju.

Prošle godine Ujedinjeni narodi izvijestili su da su Vlada Nigerije i multinacionalne kompanije, pogotovo Shell, odgovorne za 50 godina zagađivanja naftom, koja je uništila lokalnu regiju Ogoniland.

U jednoj lokalnoj zajednici, koja se nalazi blizu naftovoda, pitka voda zagađena je benzolom, tvari koja je poznata kao kancerogena. Benzol otkriven u vodi bio je 900 puta veći od dozvoljenog, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Agencije