Obamina popularnost skočila na 60 posto

Anketari smatraju da je za skok Obamine popularnosti zaslužno njegovo obraćanje prilikom inaguracije (EPA)

Popularnost koju uživa američki predsjednik Barack Obama dostigla je 60 posto, najviše otkako je došao na čelo Sjedinjenih Američkih Država prije četiri godine, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Rezutati istraživanja koje su proveli televizija ABC i list Washington Post objavljeni su u srijedu, tek nešto više od sedam dana pošto je predsjednik zvanično položio zakletvu na početku još jednog mandata, čemu je prisustvovalo oko milion ljudi u Washingtonu, a više miliona širom SAD-a.

Obama je sada 10 posto popularniji nego ljetos, kada je vodio žustru predsjedničku trku protiv republikanskog protivkandidata Mitta Romneyja, prenosi AFP.

Anketari smatraju da je za skok Obamine popularnosti zaslužno njegovo obraćanje prilikom inaguracije.

Liberalna agenda

U govoru koji je održao tom prilikom, on se založio za liberalnu agendu, koja podrazumijeva akciju tokom njegovog drugog mandata, i to, između ostalog, na polju reforme zakona o oružju, prava homoseksualaca i očuvanja prirodne sredine.

Iako anketa pokazuje da Obama uživa široku podršku naroda, utvrđeno je i da je njegova popularnost neznatno manja u poređenju sa stepenom popularnosti koji su uživali drugi reizabrani američki predsjednici, kao što su Bill Clinton i Ronald Reagan, na početku drugog mandata.

Ipak, Obama je na početku drugog mandata popularniji nego što je to bio njegov prethodnik George W. Bush kada je bio ponovo izabran na čelo SAD-a.

Francuska agencija podsjeća da je Obama najpopularniji bio u prvim danima svog prvog predsjedničkog mandata, u januaru 2009. godine, kada je uživao naklonost 79 posto Amerikanaca.

Izvor: Agencije