Novi test za imigrante u Velikoj Britaniji

Imigranti koji se nadaju britanskom državljanstvu uskoro će morati polagati novi test.

Oni će dobiti vodič o historiji i kulturi Velike Britanije i morat će odgovoriti na pitanja poput: čiji se spomenik nalazi na Trafalgar Squareu?

Šta je britanstvo? Prema novom priručniku, to su kulturne ikone kao što su Beatlesi. Olimpijci poput Jessice Ennis, historijske ličnosti poput Nelsona. Tu spadaju i Big Ben, Bradley Wiggins i kraljica, Shakespeare i osjećaj britanskih vrijednosti i identiteta.

Da bi dobili državljanstvo, svi kandidati će morati odgovoriti na 24 pitanja, na temelju sadržaja vodiča, a prolazna ocjena će biti 75 posto.

Pitanja uključuju: Koji prahistorijski spomenik i dalje stoji u engleskom okrugu Wiltshire? Odgovor je Stonehenge. Koliko godina morate imati da biste služili u poroti u  Engleskoj? Odgovor je 18. Koji admiral je poginuo u bici 1805. godine i ima spomenik na Trafalgar Squareu? Odgovor je admiral Nelson.

Povećane prepreke

“Novi vodič otkriva mnogo o tome kako Britanci vide sebe. Istaknuti su historijski i vojni uspjesi. Ali, brutalne epizode, poput pražnjenja škotskog gorja u 19. stoljeću, su potisnute. A bitan je i politički utjecaj. Vodič objavljen pod prethodnom laburističkom vladom, bivšu konzervativnu premijerku Margaret Thatcher opisuje kao ‘razdoran lik’. A kako su se konzervativci vratili na vlast, izmijenjeni priručnik je opisuje kao ‘važnu ekonomsku reformatoricu'”, izvještava reporter Al Jazeere Paul Brennan iz Londona.

Vlada tvrdi da se nova knjiga fokusira na ključne britanske vrijednosti i principe.

No, relativno jednostavni test dolazi nakon godine u kojoj je britanska Vlada značajno povećala prepreke onima koji se žele naseliti u Velikoj Britaniji.

Ipak, prošle godine je oko 185.000 ljudi dobilo britansko državljanstvo, tri posto više u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Izvor: Al Jazeera