Nagodba američkog pravosuđa i BP-a

Oko 4,9 miliona barela sirove nafte isteklo je u Meksički zaljev tokom 87 dana i onečistilo obalu od Texasa do Floride (EPA)

Savezni sud u New Orleansu potvrdio je u utorak nagodbu između američkih vlasti i britanskog naftnog diva BP, koji za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu 2010. godine sa smrtnim posljedicama mora isplatiti četiri milijarde dolara, što je najveća takva kazna u američkoj historiji, prenose mediji u srijedu.

Nagodba predviđa odbacivanje drugih tužbi američkog saveznog pravosuđa protiv britanske grupe BP.

Međutim, BP će  25. februara na sudu u New Orleansu odgovarati u građanskoj parnici u kojoj mu može biti dosuđena nova kazna do 21 milijarda dolara bude li proglašen krivim zbog nemara.

Sutkinja američkog saveznog suda Sarah Vance potvrdila je nagodbu BP-a i američkog pravosuđa iz novembra po 14 tačaka optužnice, a među kojima je i zločin ubistva.

Niko neće u zatvor

BP je, prema tom dogovoru, dužan platiti rekordnih četiri milijarde dolara kazne u idućih pet godina.

Sutkinja  je u utorak saslušala osmero svjedoka, među kojima članove porodica poginulih i radnike koji su sanirali onečišćenje.

Nagodba je postignuta s kompanijom i nema optuženih pojedinaca tako da niko neće ići u zatvor.

BP je već zaključio nagodbu o isplati 7,8 milijarda dolara sa žrtvama onečišćenja.

Dva visokopozicionirana supervizora na platformi Deepwater Horizon bila su optužena po 23 tačke optužnice, uključujući ubistvo te zanemarivanje znakova upozorenja prije eksplozije 20. aprila 2011. godine, koja je izazvala požar i završila smrću 11 radnika.

Izvinjenje porodicama poginulih

Oko 4,9 miliona barela sirove nafte isteklo je u Meksički zaljev tokom 87 dana i onečistilo obalu od Texasa do Floride, a bušotina je zatvorena četiri mjeseca poslije, podsjeća Hina.

Luke Keller, potpredsjednik BP America, Inc., u utorak se ponovo izvinio za ulogu svoje komapnije u nesreći, izvinio se članovima porodica poginulih te zbog ekološke katastrofe.

Prema sporazumu s američkim ministarstvom pravosuđa, 1,3 milijarde od četiri milijarde dolara kazne ići će vladi,  2,4 milijarde dolara Nacionalnoj fondaciji za ribarstvo i zaštitu prirode, a 350 miliona dolara Nacionalnoj akademiji nauke.

BP je već najavio da će zatražiti odštetu i kamate od vlasnika platforme, švicarske kompanije Transocean, koja se obavezala platiti 1,4 milijarde dolara u okviru drugog procesa, te njegovom podizvođaču, komapniji Halliburton, koja je izvela betonsku oplatu oko platforme.

Izvor: Agencije