Mursi prekida posjetu Evropi zbog krize

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi boravi u srijedu u Njemačkoj, u pokušaju da uvjeri evropske lidere u svoje demokratske namjere i privuče ulaganja, ali je odustao od puta u Pariz zbog krize u zemlji i vala nasilja, u kojem je proteklih dana poginulo više od 54 ljudi.

Egipat će biti zemlja utemeljena na vladavini prava, ne na vojsci ili religiji, a novi parlament, koji će biti izabran za nekoliko mjeseci, odlučit će o sastavu vlade, rekao je on.

“Egipat je na putu da dobije čvrstu vladu i vladavinu prava u okvirima moderne građanske države koju svi žele – građanske, ne militarne ili teokratske države, nego institucionalizirane građanske države”, kazao je Mursi novinarima tokom posjeta Berlinu.

Upitan je li spreman s opozicijom osnovati vladu nacionalnog spasa, on je rekao da će novi parlament biti izabran za tri do četiri mjeseca i da će izbor nove vlade biti njegov posao.

Na ivici kolapsa

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je Mursiju da se Njemačka zalaže za razgovore svih političkih stranaka i naglasila da Vlada u Kairu mora poštivati ljudska prava.

“Za nas je važno da dijalog uvijek bude otvoren za sve političke snage u Egiptu, da se omogući doprinos različitih političkih snaga i da se u Egiptu poštuju ljudska prava i vjerske slobode”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mursijem.

Istovremeno, na trgu Tahrir u Kairu ubijena su još dvojica demonstranata tokom sukoba s policijom, prenose agencije.

Komandant egipatske armije upozorio je u utorak da je zemlja na ivici kolapsa i pozvao političke frakcije da okončaju nasilje na ulicama, koje je izbilo dvije godine pošto je pobunom srušen dugogodišnji režim predsjednika Hosnija Mubaraka.

Nestabilnost u toj sjevernoafričkoj državi brine Zapad, koji se sada pita u kom pravcu ide zemlja.

Zabrinjavajuća nestabilnost

“Proteklih sedmica vidjeli smo zabrinjavajuće prizore nasilja i uništavanja i apeliramo na obje strane da se angažiraju u dijalogu”, rekao je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

“Njemačka ponuda da pomogne u transformaciji Egipta jasno zavisi od toga da li će Kairo ostati pri demokratskim reformama”, dodao je on.

Zbog krize, Mursi će se već u srijedu vratiti u Egipat, gdje demonstranti ignoriraju vanredno stanje koje je proglašeno u mjestima duž Sueckog kanala.

Borivoj Erdeljan, predsjednik Foruma za međunarodne odnose u Beogradu, rekao je da skraćivanje Mursijeve posjete pokazuje razapetost egipatskog režima.

“Neophodnost efikasnije komunikacije s Evropom je nešto vapijuće za Egipat, koji je u situaciji da ima unutrašnji bunt koji traje već dve godine”, kazao je on tokom gostovanja u studiju Al Jazeere.

On je rekao da je ekonomska dimenzija i komponenta značajna da bi se situacija u Egiptu stabilizirala.

Izvor: Al Jazeera i agencije