Mali: Francuske trupe ušle u Kidali

Francuske trupe ušle su u srijedu u sjeverni malijski grad Kidal i preuzele kontrolu nad aerodromom u ovom posljednjem uporištu pobunjenika na sjeveru zemlje, saopćili su vojni zvaničnici.
   
“Francuski vojnici raspoređeni su tokom noći u Kidalu”, kazao je glasnogovornik  francuske vojske za AFP, a nekoliko izvora ranije je reklo da su francuski avioni sletjeli na aerodrom u ovom gradu te da ih štite i helikopteri koji nadlijeću aerodrom.

Predstavnik Tuarega i Oslobodilačke vojske Azawada (MNLA), koji je nedavno saopćio da je preuzeo kontrolu nad Kidalom od druge oružane  grupe, također je potvrdio da su Francuzi sletjeli na aerodrom.

Kidal se nalazi oko 1.500 kilometara sjeveroistočno od prijestonice Bamako i glavni je grad istoimene oblasti u koju su se pobunjenici povukli tokom skoro trosedmične francuske ofanzive.

Vojna ofanziva

Francuske snage su u prethodna dva dana zauzele gradove Gao i Timbuktu.

Pobunjeničke grupe iskoristile su haos koji je nastao nakon vojnog udara u Bamaku prošlog marta i preuzele  kontrolu nad sjevernim dijelom Malija, gdje su nametnule strogu verziju šerijata.

Francuska je počela vojnu ofanzivu pošto su pobunjenici počeli napredovati ka Bamaku.

Pariz se nada da će sada okončati ofanzivu, koju je počeo u svojoj bivšoj koloniji  11. januara, te predati komandu afričkim trupama.

Francuski ministar vanjskih poslova Lorain Fabius izjavio je u srijedu da će se francuske snage “brzo” povući iz Malija, poslije uspješnog potiskivanja pobunjenika iz sjevernog grada Kidala i zauzimanja aerodroma u tom mjestu.

‘Brzo ćemo otići’

“Sada Afrikanci trebaju preuzeti stvar. Mi smo angažirali ljudstvo i resurse kako bi ova misija bila žestoka i uspješna. Ali, nikada nije postojalo očekivanje da ćemo mi ostati duže. Brzo ćemo otići”, rekao je on za list Parisien.

Francuska je ranije saopćila da privemena vlada Malija u Bamaku mora što prije početi razgovore sa stanovništvom na sjeveru zemlje, uključujući naoružane grupe koje priznaju teritorijalni integritet ove zapadnoafričke države.

“Samo će dijalog sjevera i juga omogućiti povratak malijske države u sjeverni dio zemlje”, izjavio je glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

Predsjednik Malija Dioncunda Traore izjavio je da njegova Vlada želi organizirati kredibilne izbore 31. jula, što zahtijevaju zapadne države koje su pomogle Maliju u okršajima s pobunjenicima.

Izvor: Agencije