Grupa za ostanak Velike Britanije u EU-u

Ministri Kenneth Clarke (desno) i Danny Alexander su članovi nove grupe CBIE (AFP)

Politički protivnici u Velikoj Britaniji udružili su snage kako bi zadržali zemlju unutar Evropske unije (EU) i zaustavili rastući val animoziteta prema Briselu, koji prijeti da okonča 40-godišnje britansko članstvo u evropskom bloku.

Političari različitih opredjeljenja odlučili su osnovati grupu i udružiti napore pošto je premijer David Cameron prošle sedmice obećao da će ponovno pregovarati o uslovima britanskog članstva u EU-u i pružiti glasačima šansu da kažu da li žele napustiti evropski blok, prenosi Reuters.

Centar za britanski utjecaj u Evropi (CBIE), grupa sačinjena od raznih stranaka koja se zalaže za ostanak Velikoj Britanije u EU-u, izrazio je nadu da će uspjeti ubijediti glasače da je njegov stav “zdravorazumska” opcija u moru retorike o Evropi.

Istovremeno, dva Cameronova ministra pozvala su na “politički protivudarac” sve češćim pozivima da Velika Britanija povrati ovlaštenja od svog najvećeg trgovinskog partnera, ili da ga u potpunosti napusti.

‘Defetističke tvrdnje’

Konzervativni ministar Kenneth Clarke i ministar finansija Danny Alexander, iz proevropske Liberalne demokratske stranke, mlađeg koalicionog partnera, održat će govor povodom osnivanja CBIE.

“U suštini je defetistički tvrditi da je Velika Britanija zauvijek izolirana i bez vizije u Evropi”, rekao je predsjednik nove grupe Peter Walding.

Dugotrajna debata u Velikoj Britaniji suprotstavlja proevropske snage, koje vide Evropu kao ključnog trgovinskog partnera i izvor stabilnosti poslije Drugog svjetskog rata i euroskeptike, gnjevne zbog onoga što vide kao rasipnu briselsku birokratiju koja prijeti britanskom suverenitetu.

Cameron je prošle sedmice izjavio da će njegova stranka voditi kampanju pred parlamentarne izbore, koji će biti održani 2015. godine, na osnovu obećanja da će ponovno pregovarati o uslovima članstva Velike Britanije u EU.

Ukoliko osvoji još jedan mandat, kako je Cameron obećao, do kraja 2017. godine bit će organiziran referendum o daljem članstvu zemlje u evropskom bloku.

Izvor: Agencije