Krvavi napad na hodočasnike u Iraku

Do napada je došlo unatoč jakom osiguranju koje je postavljeno da se zaštite milioni hodočasnika koji putuju ka i od Karbale (AP)

U četvrtak je u eksploziji autobombe u iračkom gradu al Musayyib je poginulo najmanje 27 šiitskih muslimana hodočasnika koji su došli iz cijelog svijeta da posjete sveti grad Karbala i da obave rituale žalosti za cijenjenu ličnost u šiitskom islamu. Grad al Musayyib se nalazi južno od Bagdada.

Do napada je došlo uprkos jakom osiguranju koje je postavljeno da se zaštite milioni hodočasnika koji putuju ka i od Karbale za kraj obilježavanja Arbaeena.

Novinar Al Jazeere Omar Al Saleh je u javljanju iz Fallujaha kazao: “Prema našim saznanjima, hodočašće je završeno i šiitski hodočasnici su krenuli iz Karbale, a grad al Musayyib je na putu prema Bagdadu”.

“Rečeno nam je da je osiguranje veoma jako, te da je očito da je ovo kršenje sigurnosti, da je ovo korak nazad za sigurnost u ovoj zemlji.”

Arbaeen označava 40 dana nakon proslave Ašure, kojom se podsjeća na ubistvo imama Husseina, kojeg su ubili vojnici kalifa Yazida 680. godine.

Ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Izvor: Al Jazeera i agencije