Cameron ne želi pregovarati o Falklandima

Cameron ponovio stav službenog Londona kako tri hiljade stanovnika Falklanda žele biti Britanci (AFP)

Britanija je u četvrtak odbacila argentinsku ponudu da dvije zemlje razgovaraju o Falklandskim otocima.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez poslala je britanskom premijeru Davidu Cameronu otvoreno pismo o mogućnosti razgovora o spornim otocima. 

Britanija i Argentina deset su sedmica 1982. ratovale zbog udaljenog južnoatlantskog otočja koje Argentinci zovu Malvinima, a dio su britanskih prekomorskih samouprava.

Fernandez je obilježila je 30. godišnjicu rata diplomatskom kampanjom kojom je naglasila da Argentina ima pretenzije na tu teritoriju, čija je važnost ojačana traženjem nafte u obližnjim vodama.

U pismu objavljenom u britanskim novinama, Fernandez optužuje Britaniju za kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, jer se njima zahtijeva da dvije zemlje spor riješe pregovorima.

Mišljenje Latinske Amerike

“Problem Malvina pitanje je o kojem mišljenje ima Latinska Amerika i velika većina naroda i vlada koje odbacuju kolonijalizam”, napisala je Fernandez.

Cameron je odbio prijedlog da razgovaraju i ponovio stav službenog Londona kako 3.000 stanovnika Falklanda žele biti Britanci.

“Budućnost Falkandskih otoka moraju odrediti njihovi stanovnici”, rekao je. “Kad god je njih neko pitao, oni su izjavili da žele zadržati sadašnji status u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Očekuje se da na referendumu ove godine otočani uvjerljivo glasaju za ostanak u ovom statusu.

“Nadam se da će argentinska predsjednica poslušati taj referendum i priznati da stanovnici Falkandskih otoka moraju odabrati vlastitu budućnost”, dodao je Cameron.

Izvor: Agencije