VE: Slovenija treba obeštetiti ‘izbrisane’

'Izbrisani' neslovenci samo do sredine ove godine mogu tražiti povrat svog statusa koji im je ukinut 1992. godine (Al Jazeera)

Komesar Vijeća Evrope (VE) za ljudska prava, Latvijac Nils Muiznieks, pozvao je slovensku Vladu da ubrza donošenje mjera za osiguranje odšteta “izbrisanim” neslovencima, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava.

“Slovenska Vlada trebala bi pojačati napore za osiguranje adekvatnih odšteta za sve žrtve brisanja iz registra stalnog stanovništva”, naveo je Muižnieks u pismu premijeru Janezu Janši, koje je VE objavilo u utorak, a prenose ga i slovenski mediji.

U pismu je pozvao slovensku Vladu da razmotri produženje roka koji predviđa zakon donesen 2010. godine, a prema kojem “izbrisani” samo do sredine ove godine mogu tražiti povrat svog statusa koji im je ukinut 1992. godine te da razmisli o ukidanju takse za podnošenje takvih zahtjeva.

Model odštete

U svojoj pravomoćnoj presudi iz juna prošle godine Evropski sud za ljudska prava je u slučaju “Kurić i ostali protiv Slovenije” procijenio da Slovenija nije u cjelosti uspjela sistematski riješiti problem nastao kršenjem ljudskih prava zbog propisa iz 1992. godine, kad je oko 26.000 ljudi iz bivših jugoslavenskih republika ostalo bez prava boravišta u Sloveniji.

Presudom je naloženo Sloveniji da šesterici “izbrisanih” iz tog slučaja isplati po 20.000 eura na ime nematerijalne štete te ukupno 30.000 eura za sudske troškove.

Uz to, slovenske vlasti prema istoj presudi moraju donijeti model za odštete za druge slične slučajeve.

Ministar unutrašnjih poslova Vinko Gorenak izjavio je u ponedjeljak u Parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje vezano na zahtjeve Evropskog suda za ljudska prava, da je slovenska Vlada nedavno prihvatila prijedlog modela odšteta za izbrisane i taj prijedlog poslala u Strazbur.

Idućih će dana s prijedlogom biti upoznata i domaća javnost, nakon čega bi se o rješenju za odštete pregovaralo i s predstavnicima “izbrisanih”, najavio je Gorenak u Parlamentu.

Izvor: Agencije