Prekinuti pregovori o DR Kongu

Lideri AU-a odlučili su pojačati svoje trupe u Maliju, te su zemljama članicama dali sedmicu dana da svoje snage priključe misiji (AFP)

Pregovori o krizi u Demokratskoj Republici Kongo na samitu Afričke unije (AU) u Etiopiji su prekinuti, objavili su zvaničnici.

Glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona objavio je u ponedjeljak da su razgovori o ovoj zemlji u Adis Abebi otkazani.

Novinar Al Jazeere James Bays, koji izvještava sa Samita, rekao je da će se pregovori nastaviti u privatnosti između različitih šefova država na drugoj lokaciji u gradu, a ne u zgradi Afričke unije.

Dodao je da je razgovarao sa delegatom iz DR Konga, koji je rekao kako se ne nada da će se kriza riješiti tokom tog sastanka.

Nemiri u istočnom Kongu počeli su nakon što je pobunjenička grupa M23 zauzela grad Gomu. Ova grupa je pristala na pregovore sa Vladom, ali razgovori nisu doveli do rješenja krize.

Snage u Maliju

Afrički lideri okupili su se u nedjelju na dvodnevnom samitu Afričke unije u Adis Abebi, gdje se prevashodno razgovara o sukobima u Maliju i o teritorijalnim pitanjima vezanim za dva Sudana.

U nedjelju je premijer Etiopije Hajlemarijam Desalegn od predsjednika Benina Thomasa Boni Yayija preuzeo mjesto predsjedavajućeg AU-a na period od godinu dana.

Boni Yayi je na otvaranju Samita 54 članice Unije poručio afričkim liderima da je njihov odgovor na sukobe u Maliju bio prespor, te je zahvalio Francuskoj za preuzimanje vodstva u vojnoj interveniciji u toj zemlji.

On je kazao kako je ta organizacija predugo odlagala odgovor na malijsku krizu, te da je francuska intervencija nešto “što smo odavno trebali uraditi kako bismo odbranili zemlju članicu”.

Predstavnici Afričke unije su nakon sastanka u petak odlučili pojačati svoje trupe u Maliju, te su dali zemljama članicama jednu sedmicu da svoje snage priključe misiji u ovoj zemlji pod nazivom AFISMA.

Komesarka za mir i sigurnost Ramtane Lamamra rekla je novinarima da će snage AFISMA-e biti pojačane “kako bi bolje djelovale na terenu”, ali je odbila oktriti tačan broj novih trupa.

Zauzeli aerodrom

“Do sada se u Maliju nalazi blizu 1.000 afričkih vojnika, a većina njih nije ni blizu prvoj liniji”, rekao je Bays.

“Neki posmatrači se pitaju da li afričke nacije čekaju da Francuzi završe velike bitke”, dodao je on.

U nedjelju navečer malijske i francuske snage su zauzele aerodrom u Timbuktuu, ključnom gradu na sjeveru zemlje.

Novinarka Al Jazeere Jacky Rowland, koja izvještava iz Malija, rekla je da je ovaj potez “ogromna strateška pobjeda”.

“Sljedeća faza je ulazak u grad Timbuktu, možda u ranim satima u ponedjeljak”, dodala je.

Jedan viši vojni zvaničnik iz Malija rekao je da se malijske i francuske trupe približavaju gradu “bez ikakvog otpora”.

Izvor: Al Jazeera i agencije