Iranske vlasti uhapsile 11 novinara

Od 2000. godine iranski sudovi zabranili štampanje više od 120 proreformskih novina (AP)

Iranske vlasti uhapsile su u protekla dva dana 11 novinara zbog povezanosti sa “kontrarevolucionarnim” medijima, u akcijama koje nalikuju koordiniranom progonu.

Uhapšeno je sedam muškaraca i četiri žene, a identificiralii su ih njihovi urednici.

Novinari zaposleni u reformističkim dnevnim listovima Arman, Bahar, Etemaad, Shargh, magazinu Aseman i novinskoj agenciji Ilna, uhapšeni su u nedjelju zbog saradnje s “kontrarevolucionarnim” medijima, objavila je novinska agencija Mehr.

Upozorenje pred hapšenje

Hapšenja su uslijedila nakon upozorenja državnog tužioca Irana Hosseina Mohsenia Ejehea, koji je prošle sedmice rekao da će novinari koji su u kontaktu sa “neprijateljskim stranim medijima” biti kažnjeni. Također, izjavio je da novinari “služe neprijateljskim ciljevima”.

Neki od novinara bili su i ranije pritvarani zbog kritičkih tekstova u iranskim disidentskim medijima sa sjedištem u inostranstvu ili zbog napisa koji su podržavali feminističke aktivnosti.

Od 2000. godine iranski sudovi zabranili su štampanje više od 120 proreformskih novina, a zatvorene su desetine urednika i novinara pod optužbama da su vrijeđale vlast.

Iako nisu pozivali na otvoreno neslaganje s režimom, ti su mediji objavili članke o problemima iranske ekonomije pod sankcijama, koje su uvedene zbog spornog iranskog nukelarnog programa, te su često kritizirali politiku Vlade u Teheranu.

Izvor: Agencije