Holandska kraljica abdicira u korist sina

Princ Willem-Alexander je oženjen princezom Maximom i ima troje djece (Reuters)

Holandska kraljica Beatrix (74) izjavila je u ponedjeljka navečer, u televizijskom obraćanju naciji, da će njen najstariji sin Willem-Alexander (45) postati kralj 30. aprila, nakon njenog odlaska sa prijestola.

Willem-Alexander će tako biti prvi kralj ove monarhije poslije više od jednog stoljeća, koliko su na prijestolu bile žene.

Kraljica je rekla da odlazi sa prijestola ne zato što je njena funkcija previše teška, već zato što smatra da je treba prepustiti mlađim, a njen sin Willem-Alexander je spreman da postane kralj Holandije.

Kraljičinim govorom u ponedjeljka navečer označava se kraj njenog dugog boravka na čelu monarhije, koje je obilježeno burnim promjenama u holandskom društvu i njenom ličnom tragedijom.

Srednji sin u komi

Njen srednji sin Johan Friso teško je povrijeđen na skijanju 2009. godine, kada je pao u komu, iz koje se još nije probudio.

Kako prenose mediji, njena abdikacija se očekivala, ali će sasvim sigurno pogoditi Holanđane, koji je vole i najčešće zovu po nadimku Bea.

Princ Willem-Alexander je oženjen princezom Maximom i ima troje djece.

Holandija je ustavna monarhija, u kojoj je znatno smanjeno miješanje kraljevske porodice u politiku.

U prošlosti je kraljica učestvovala u formiranju vladinih koalicija, ali je to promijenjeno uoči posljednjih izbora septembra 2012. godine.

Izvor: Agencije