Uhapšena četiri šefa ruske mafije

Ruska policija je napravila raciju nakon dojave o sastanku (Reuters)

Četiri šefa mafije i 19 članova kriminalne bande uhapšeni su u jednom restoranu blizu Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je upala u subotu uvečer u restoran u mjestu Nikolina Gora i uhapsila članove mafije koji su se tu sastali da bi napravili plan rada poslije ubistva vođe klana Aslana Usoyana (75), poznatog kao Grandpa Hassan.

Policija je napravila raciju u restoranu, nakon što je saznala da će se tu sastati osumnjičeni iz Rusije i Belorusije kako bi razgovarali “o nizu pitanja kriminalnog karaktera”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Naručeno ubistvo

“Tokom tajnog sastanka održanog pod velom proslave rođendana jedne ”kriminalne ličnosti”, trebalo se razgovarati o narednim koracima nakon nedavnog ubistva Usoyana”, navodi se još u saopštenju ruskog ministarstva.

Grandpa Hassan je smatran jednim od najuticajnih kumova organizovanog kriminala u bivšem Sovjetskom Savezu a ubijen je na ulici u Moskvi, 16. januara, kao žrtva naručenog ubistva, prenosi Reuters.

Ruska novinska agencija Interfaks prenosi da su četiri muškarca uhapšena u restoranu Aleksander Bor, Konstantin Borisov, Aleksander Medvedev i Pavel Aleksijevič, a da su slavili rođendan Bora.

Pominjući samo nadimke, rusko ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da su među uhapšenima dva visoka ruska kriminalca Štaka i Ekser, kao i dva državljanina Bjelorusije poznati kao Medvjedić i Pašteta.

U saopštenju se još kaže da su učesnici tajnog sastanka planirali “koordinirani rad organizovanih grupa podređenih kriminalnom klanu Tarijela Onjanija”, za koga ruski mediji kažu da je rival Usojana. Inače obojica su rođena u Gruziji.

Prema pisanju ruskih medija, podsjeća britanska agencija, Usojan je napravio mrežu ilegalnih kockarnica, prodaje droge i oružja, kao i eksploatacije prirodnih resursa.

Izvor: Agencije