Slučaj Assange: Ekvador se okreće sudu

Assange u ekvadorskoj ambasadi u Londonu (EPA)

Ekvador će potražiti “rješenje na sudu” za slučaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji se u junu sklonio u njegovu ambasadu u Londonu, bude li mu Velika Britanija i dalje odbijala izdati propusnicu, rekao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino u razgovoru objavljenom u u Quitu.

“Ako nakon nekog razumnog vremenskog roka ne nađemo diplomatsko rješenje koje još tražimo, nećemo imati druge mogućnosti doli da potražimo rješenje na sudu, što nije najbolji izbor”, rekao je Patino u tom razgovoru za španjolsku mrežu RT.

“Jedino što mogu učiniti jest pristojno zamoliti Veliku Britaniju da prouči pravnu podlogu koja joj je podastrta kako bi izdala propusnicu Assangeu i kako se njegova prava više ne bi kršila”, dodao je.

Poruka predsjednika

Julian Assange se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako ga ne bi izručili Švedskoj zbog optužbe za silovanje i napastovanje, koje 41-godišnji Australac odbacuje, tvrdeći da je nedužan.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London želi provesti švedski nalog za hapšenje.

Cyber aktivist tvrdi da će ga Švedska, ako ga izruče, na koncu predati Sjedinjenim Državama koje ga ‘imaju na zubu’ otkako je WikiLeaks objavio američke tajne dokumente, te da mu ondje prijeti smrtna kazna.

Patino je usto kazao da je zatražio novi sastanak o tom pitanju s britanskim kolegom Williamom Hagueom, rekavši da “nažalost još nije dobio odgovor”.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa, ljevičar kritičan prema Washingtonu koji je trenutačno u predizbornoj utrci uoči predsjedničkih izbora 17. februara već je upozorio da, u slučaju da pobijedi, neće povući odluku o odobrenju političkog azila Assangeu.

Izvor: Agencije