Ontario: Selidba najveće makete željeznice

Najveća maketa željeznice u Kanadi bit će rastavljena zbog izgradnje nove stambene zgrade.

Tu su vijest nevoljko prihvatili članovi kluba koji godinama radi na maketi. Ona je tokom decenija postala više od zabave i hobija.

Nazivaju je Centralnom željeznicom Ontarija. Nije riječ o običnoj igrački, nego o umjetničkom djelu u koje je uloženo mnogo ljubavi.

Od 1946. članovi Kluba ljubitelja modeliranja željeznica iz Toronta sastaju se u fabrici oružja iz Drugog svjetskog rata. Njihovi vozovi prolaze kroz raznolike pejzaže, od šumovitih brda do obala jezera.

Savršen izgled

Uz prugu su smješteni gradići prepuni minijaturnih vozila i ulica. Sve izgleda savršeno.

Ipak, sve se mijenja. Uz prostorije Kluba neprestano se dižu stambene zgrade. Zato najveći kanadski model željeznice treba novi dom.

“Sve ovo – vozovi, tračnice, pejzaži, predstavljaju kompletan svijet u minijaturi. Svaki detalj je složen kao u stvarnom životu. Zato neće biti lako premjestiti ovu željeznicu”, javlja iz Toronta reporter Al Jazeere Daniel Lak.

Predsjednik Kluba David Maclean prvi put je došao ovamo kao dječak, prije 43 godine i pomogao u izgradnji modela. Sada je zadužen za selidbu.

“Nažalost, moramo rastaviti model u vrijeme dok sam ja predsjednik Kluba. Uložio sam 20 godina života u ovo mjesto kao redovni član, a sada sve moram rastaviti. Uopće se ne radujem tom danu… To će biti tužno”, kazuje Maclean.

Ali taj dan se približava. Posljednjih godina u Torontu se gradi više stanova nego u bilo kojem gradu Sjeverne Amerike.

U novom domu

“Veoma je malo gradskih područja ove veličine koja su se tako brzo razvila. Toronto se ističe kad je riječ o tome. Ali, naravno, razvoj donosi i probleme. Danas ljudi na svakom uglu mogu vidjeti kranove”, kaže Glenn Miller iz kanadskog Instituta za urbanizam.

Članovi Kluba dijele svoja iskustva sa, kako se nadaju, budućim ljubiteljima modeliranja. Na kraju će cijeli model biti ponovno sastavljen u novom domu, možda nedaleko od ovog historijskog mjesta.

Centralna željeznica Ontarija opet će voziti.

Izvor: Al Jazeera