London: Bogati sele u najsiromašniji kvart

Prošlo je pola godine od početka Olimpijskih igara u Londonu. Uprkos obećanjima o oporavku londonskog kvarta East End, malo toga je učinjeno za stanovnike, koji se osjećaju prevarenim.

Vrijeme kao da je bilo stalo u istočnom Londonu, poznatom po stereotipnim zgradama s lošim liftovima u koje se nikad ne možete pouzdati, prljavim hodnicima i mirisom propadanja.

Neupitan kvalitet

Olimpijske igre promijenile su sve. Vidi se najimpresivniji pomak – elitni hotel i stambena zgrada s panoramskim pogledom na grad. Pažnja je posvećena svakom detalju, a cijene stanova dostižu i milion eura.

„Ukoliko ste veoma zaposleni, radite od 13 do 15 sati dnevno, trebate takvu vrstu usluge u zgradi u kojoj živite. I to je pogodnost, činjenica da je zgrada povezana sa hotelom, tako da će biti funkcionalna 24 sata“, kaže Ray Smith iz Agencije za nekretnine.

Kvalitet zdanja nije upitan, kao ni korist koju će ostvariti investitori.

U neposrednoj blizini stanuju May i Derek Ford. Njihova prostrana kuća s vrtom vrijedi poput najmanjeg stana u novom kompleksu. 

Rekli su im da će morati seliti, jer će njihov posjed biti srušen, a tako nalaže novi plan kvarta.

„Ne bih sada mogao seliti u stan. Živio sam u ovoj kući 43 godine. I to je to. A ono što vam nude nije ni slično ovome. Ako se odlučim na gradnju nove kuće, bit će dvostruko skuplja od ove, zbog novog razvojnog plana“, kazuje Derek Ford.

Uništavanje kuća

Najteže je, ipak, najsiromašnijima. Ljude preseljavaju u gradove udaljene stotine kilometara.

„Preseljavamo ljude zastalno van Londona, uz njihovo odobrenje, naravno, zato što su ovo jedine mjere koje nam preostaju“, kazuje Keith Furnett iz Doma za nezbrinute.

Tako istočni London cvjeta. Najsiromašniji kvart glavnog grada uskoro će naseliti bogataši. A izvan novog kompleksa, gdje nedostaje stanova za siromašnije, veoma očuvane kuće će uskoro biti uništene.

Izvor: Al Jazeera