Anonymousi napali stranicu američke Vlade

Skupina informatičkih pirata Anonymousa objavila je da je napala mrežnu stranicu Povjerenstva za presude američke vlade, kako bi se osvetila za smrt Aarona Swartza, informatičkog genija i zagovornika slobodnog korištenja interneta koji je počinio samoubistvo sredinom januara.

U videosnimci objavljenoj na YouTubeu, Anonymousi su obećali da će objaviti vladine podatke prikupljene na stranici povjerenstva, nezavisne agencije Ministarstva pravosuđa koja preispituje presude, u koju je očito provaljeno u subotu.

Tajni podaci

Anonymousi su zaprijetili da će objaviti ključeve za šifriranje spisa, što bi moglo zadati teškoće sucima i drugim saveznim zaposlenicima, rekavši da je napad protestprotiv nepravednog postupanja Ministarstva pravosuđa prema Aaronu Swartzu, javila je agencija Hina.

Swartz, informatički genij koji je imao tek 14 godina kada je sudjelovao u razvoju formata RSS i koji je bio i suosnivač društvene mreže Reddit, objesio se sredinom januara u svom domu u New Yorku u 26. godini.

Za presnimavanje više miliona književnih i znanstvenih natuknica iz informatičke arhive dostupne samo uz pretplatu (JSTOR) pomoću računala sakrivenog u ormaru uglednog istraživačkog sveučilišta u Massachusettsu (MIT), mogao je dobiti 35 godina zatvora i globu od milion dolara.

Anonymous u svom videu osuđuje “uključivanje FBI-ja” i “pretjerani progon” pravosudnih tijela koji je prouzročio tragediju Aarona Swartza i drugih aktivista.

Anonymousi su zaprijetili da će objaviti ključeve za šifriranje spisa, što bi moglo zadati teškoće sucima i drugim saveznim zaposlenicima, rekavši da je napad protestprotiv nepravednog postupanja Ministarstva pravosuđa prema Aaronu Swartzu.

Pirati dodaju da su ušli u više informatičkih mreža američke vlade i presnimili tajne podatke koje mogu objaviti.

Uspoređujući podatke s nuklearnim oružjem, Anonymousi ističu da su pribavili “dovoljno nuklearne opreme za izradu oružja s više bojnih glava”.

Kriminalistička istraga

Tvrde da su kadri napasti Ministarstvo pravosuđa i vladine agencije koje ugrožavaju slobodu pojedinca.

FBI je u priopćenju rekao da je poveo kriminalističku istragu o tom napadu za koji je doznao neposredno nakon njegova izvršenja.

Uspoređujući podatke s nuklearnim oružjem, Anonymousi ističu da su pribavili “dovoljno nuklearne opreme za izradu oružja s više bojnih glava”.

Skupina je priznala odgovornost za informatičke napade diljem svijeta, napose na bankovne mrežne stranice MasterCarda i Vise, na Američko ministarstvo pravosuđa, te na tunisku i jemensku vladu.

Izvor: Agencije