Ankete: Cameron sve popularniji

Cameronova ideja o referendumu naišla je na oštre kritike brojnih zemalja EU-a (Anadolija)

Istraživanja javnog mnijenja u Velikoj Britaniji pokazuju da raste broj pristalica britanskog premijera Davida Camerona i njegove Konzervativne stranke, nakon što je Cameron prošle sedmice najavio održavanje referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, ukoliko njegova stranka pobijedi na izborima 2015.

Prema istraživanjima kompanije ComRes, podrška Konzervativnoj stranci porasla je za pet posto.

Prema najnovijim rezultatima anketa, 33 posto ispitanika podržava Konzervativnu stranku, 39 posto Laburističku, a 11 posto podržava Liberalno-demokratsku stranku.

Pandorina kutija

Međutim, prema istoj anketi, 43 posto Britanaca smatra da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imao negativan utjecaj na ekonomsku situaciju u državi.

Prema istraživanju kompanije Survation, podrška za aktuelnog premijera širom zemlje porasla je za dva posto.

Prema anketama ove kompanije, 31 posto Britanaca podržava Konzervativnu stranku, 38 posto Laburističku, a 10 posto Liberalno-demokratsku stranku. Prema Survationu, 43 posto građana podržava ostanak Velike Britanije u EU-u.

Britanski premijer Cameron je u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu obećao da će, ukoliko pobijedi na izborima 2015. godine, provesti referendum o tome da li će njegova država ostati u Evropskoj uniji ili ne.

Ova izjava je uzrokovala snažne reakcije, posebno od strane jakih evropskih partnera Njemačke i Francuske.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz kazao je da je Cameronova ideja “opasna” i da bi mogla otvoriti Pandorinu kutiju, jer bi druge zemlje vjerovatno slijedile britanski primjer.

“To bi onda bilo samoispunjavajuće proročanstvo”, upozorio je Schulz, dodavši da su “neki duhovi već izašli iz kutije”, jer euroskeptici širom EU-a već slave Cameronov govor kao trijumf njihovih ideja.

Izvor: Agencije