Nova diplomatska inicijativa Japana i Kine

Abeov koalicioni partner Natsuo Yamaguchi predao je pismo Xiju tokom sastanka u Pekingu (Reuters)

Japanski premijer Shinzo Abe zatražio je od šefa Komunističke partije Kine Xi Jinpinga da dvije zemlje poboljšaju odnose zahlađene zbog spora oko otoka u Južnom kineskom moru.

Abe je u pismu Xiju napisao kako bi volio da “japansko-kineske strateške veze krenu naprijed u obostranu korist”, kazao je novinarima glasnogovornik japanskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Abeov koalicioni partner Natsuo Yamaguchi predao je pismo Xiju tokom sastanka u Pekingu, koji ima za cilj da poboljša odnose između druge i treće ekonomije svijeta.

“Abe je napisao da su japansko-kineski veze među najvažnijim bilateralnim odnosima na svijetu, te da dvije zemlje dijele zajedničku odgovornost za mirni razvoj Azije, Pacifika i svijeta”, dodao je glasnogovornik.

Mineralne rezerve

Yamaguchi, šef manje stranke u japanskoj vladajućoj koaliciji, je najviši japanski parlamentarni zvaničnik koji je posjetio Kinu otkako su porasle tenzije u septembru, kada je Tokio nacionalizirao dio spornog otočja.

Uslijedio je diplomatski sukob i velike antijapanske demonstracije širom Kine.

Peking je više puta slao brodove i avione na područje u blizini otoka koje kontrolira Tokio. Otoci su u Japanu poznati kao Senkaku, a u Kini kao Diaoyu.

Vjeruje se da se u moru oko otoka nalaze velike mineralne rezerve.

Kineski i japanski zvaničnici izrazili su zadovoljstvo zbog sastanka.

Prema saopćenju objavljenom na internetskoj stranici kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Xi je istakao da dvije strane moraju “adekvatno riješiti osjetljiva pitanja”, ali i naglasio da se “Japan mora suočiti s historijom i realnošću i preduzeti konkretne mjere kako bi radio s Kinom”.

Izvor: Agencije